Comedy Capers

Het was me het politieke weekje wel. Wat ik heb ervaren als een weekje Comedy Capers. Het begon allemaal met het laten vervallen van de commissievergadering. Waardoor ik op mijn beeldscherm in het tv-programma Monitor plotseling een bekend gezicht in een bekende omgeving ontwaarde.

Het kreeg een vervolg in de raadsvergadering. Waar wethouder Barnhoorn onder vuur kwam te liggen over het feit dat Blauwe Vlag en Quality Coast vereisen dat het strand door de gemeente schoon wordt gehouden. En hij door zijn eigen college in een onmogelijke situatie werd gemanoeuvreerd. Lachen toch? De vergadering waar het jongste en meest onervaren raadslid als lid van de oppositie volkomen mocht worden vernederd zonder dat de voorzitter ingreep. En waarin ditzelfde raadslid terecht werd gewezen op de procedure bij het debat terwijl de waarnemend-voorzitter van de gemeenteraad wel zich zonder vragen aan de wethouder mocht uiten. Vermakelijk, maar toch ernstig. Terug naar de tv. Een Noordwijks raadslid speelde dus een overigens bescheiden rol in het tv-programma De Monitor. En plots zag ik ook nog onze wethouder die in de fraaie omgeving van de aloude raadzaal de felle spotlights en de camera op zich gericht wist.
De Noordwijkse politiek via een raadslid in de schijnwerpers. Dat is lachen. Want in het nieuws zijn, positief of negatief, is altijd goed. Maar er kwamen reacties op de bekende heftige manier die het optreden van de huidige coalitie kenmerkt. De handleiding van VNG ,met daarin hoe de samenwerking van coalitie met de oppositie hoort te zijn, belandde al in de eerste weken na de installering van onze gemeenteraad in de papierversnipperaar .
En nog steeds is deze houding de basis van de politieke debatten. Het gebrek aan respect, het ontbreken van wijsheid en de scherpe tong als wapen tegen alles wat oppositie is, beheersen de Noordwijkse politiek voortdurend. Met deze week voor de coalitie weer een feestje. Het slachtofferen van het raadslid wat het durven besteken om de landelijke aandacht op zich te vestigen. Met reacties voorzien van lachwekkende argumenten. Politieke debatten zouden slechts in de raadzaal mogen worden gevoerd. De vrijheid van meningsuiting, het hoogste goed in een vrij land, aan banden leggen als je dat uitkomt. Als het niet zo'n ernstige zaak was zou je er om kunnen lachen. Ook al omdat het voorstel van D66 om over cultuur,en de daarvoor benodigde ruim €150.000,-, in de raadzaal het politieke debat te voeren, werd weggehoond. 'Dat hebben we al gedaan in een sessie in de Muze', was de opmerking van PvdA/GL en gesteund door PUUR en LSN. Buiten de raadzaal dus, stel ik vast.
Ook grappig was de voorzitter. Niet volledig gericht op de vrijheid van meningsuiting maar vooral de waarschuwing:'Vertrouw de media niet'. Haha, ook journalisten waarschuwen nadrukkelijk: 'Vertrouw politici niet'. Ja ja, Comedy Capers in de raadzaal, ik kan er eigenlijk niet meer om lachen.