Fietsgebruik moet parkeerproblemen oplossen

Parkeren n De ontwikkeling aan de Maarten Kruytstraat is aangekomen in een volgende fase. De plannen gaan de inspraak in waarbij belanghebbenden en omwonenden de gelegenheid hebben zich voor en tegen uit te spreken. Daarnaast kan de gemeente in nader overleg met overheidsinstanties.

In de raadsvergadering was het college voorstel al een gelopen koers. Maar er kwamen betreffende de parkeeroplossingen toch kritische opmerkingen. Vanuit de coalitie bleek PvdA-GL vol lof over de plannen. Waarbij de 30% sociale woningbouw positief maar de oplossingen van het fietsparkeren als negatief werden aangetekend.
Over dat laatste vroeg Louis Koppel zich af: 'waar laten we nu de fiets?' Wethouder Bakker antwoordde dat dit bestemmingsplan juist ruimte biedt om dit probleem op te lossen in de openbare ruimte. Koppel: 'Fietsparkeren moet direct bij de plannen worden betrokken. Dit hoort net als parkeren eigenlijk te gebeuren op het terrein van de ontwikkelaar en niet in de openbare ruimte'.

Dick Gutlich D66 bleek net als Duijndam (VVD) en Alkemade (CDA) hele grote moeite te hebben met de parkeeroplossingen. De laatste verwachtte bijzonder tegenstand van omwonenden en ook van voormalig kandidaat-ontwikkelaar en buurman Paul Brandjes . Hij herinnerde daarnaast aan de toezegging door de wethouder dat de Noordwijkers met een parkeerkaart gebruik mogen maken van de parkeervoorzieningen op het Jan Kroonsplein. Duijndam vond de genoemde oplossingen nog erg vaag en eigenlijk onaanvaardbaar. Maar erkende dat er geen weg terug meer is.

Taetske Visser (PUUR) reageerde met: 'Wat jammer dat er steeds negatief gezeur is over parkeren. Laat de mensen toch op de fiets komen zoals collega Koppel ook al voorstelde.'


Cultuurmakelaar moet samenwerking gaan aanjagen

Extern n De gemeenteraad kreeg deze week van het college een nieuw cultuurbeleid gepresenteerd, vastgelegd in een beleidsdocument dat uiteindelijk ook een plekje moet krijgen in een geactualiseerde omgevingsvisie om daarmee aan te haken op onze 7 sterren.

Het college wil er echter geen gras over laten groeien en dat beleid vanaf nu gaan uitvoeren. Onder andere daarvoor is extra € 95000,- nodig voor de komende 2 jaren. Daarnaast nog eens € 60.000,- voor een cultuurmakelaar. Fikse bedragen die nodig zouden zijn om te komen tot een goed functionerend cultuurnetwerk in Noordwijk. De oppositie protesteerde hier fel tegen. Theo Alkemade vroeg zich af waarom de financiering niet uit de reguliere en vooraf begrootte cultuurpot kon worden gehaald en hekelde de keuze om dit uit het begrotingsoverschot te financieren.
Het CDA zette samen met de VVD ook vraagtekens bij het aantrekken van opnieuw een veel geld kostende externe cultuurmakelaar. Van de kant van PUUR en PvdA/GL kwam er echter juist een lofzang op het voorstel van de wethouder en het tot stand komen van het gepresenteerde uitvoeringsprogramma. Dick Gutlich (D66) kon zich niet vinden in het politieke proces waarbij de eerder gekozen weg van Beeldvormend, Opiniërend , Besluitvormend werd verlaten. Hij noemde het een gemiste kans dat de voorbereidende commissievergadering was afgeblazen. Zijn voorstel om de beslissing uit te stellen haalde het niet. De wethouder kreeg het gevraagde geld.