Lenie Zoetendaal luistert samen met fractievoorzitter Alkemade naar de kritiek over haar tv-optreden. | Foto: Wim Siemerink
Lenie Zoetendaal luistert samen met fractievoorzitter Alkemade naar de kritiek over haar tv-optreden. | Foto: Wim Siemerink Foto:

'Ik heb er geen spijt van'

Mediaoptreden n Het werd een zeer speciaal slot in de raadsvergadering met discussie over de vrijheid van meningsuiting,wat resulteerde in een motie van PUUR, PvdA/GL, LSN en D66. Hierin werd vastgelegd dat raadsleden politieke aangelegenheden alleen nog bediscussiëren in de raadzaal. En daarnaast dat het in een kwaad daglicht stellen van Noordwijk nadrukkelijk wordt afgekeurd.

Aanleiding van dit alles was een uitzending het programma De Monitor van KRO/NCRV. In het programma duiken onderzoeksjournalisten in maatschappelijke kwesties. Via een eigentijdse vorm van journalistiek, crowdsourcing genaamd. De Monitor specialiseert zich in thema's zoals zorg, werk, veiligheid, onderwijs, duurzaamheid en wonen.

Vorige week was de sociale huisvesting in Noordwijk het onderwerp. Presentator Teun van de Keuken bezocht Noordwijk en was in het programma o.a. in gesprek met Lenie Zoetendaal van het CDA en met wethouder Salman. Heel duidelijk werd daarbij vast gesteld dat wat iedereen hier eigenlijk al weet dat Noordwijk met de 19 procent sociale woningen het, ten opzichte van de regionaal afgesproken 30 procent, er bijzonder slecht van af brengt.


Daklozenopvang

Lenie Zoetendaal legde in het programma uit dat de gemeente Noordwijk na het sluiten van, zoals zij het noemde, de daklozenopvang voormalig hotel de Branding, haar sociale plicht niet was nagekomen. Omdat betreffende mensen geen alternatief zou zijn aangeboden.


Dit optreden van Lenie Zoetendaal werd door Puur Noordwijk bij monde van Taetske Visser bekritiseerd. Lenie Zoetendaal bestreed dat zij de media zelf zou hebben benaderd. Zij achtte zich als raadslid wel verplicht om aan de pers inlichtingen te verstrekken. Zij noemde de opmerkingen over het CDA-standpunt betreffende tijdelijke woningen in Bronsgeest een afleidingsmanoeuvre van de coalitie om de aandacht af te leiden van hun falend sociaal woonbeleid.

'Debat binnen raadzaal houden'

Zoetendaal bracht in het midden dat zij Bronsgeest als locatie heeft afgewezen maar een warm voorstander is en blijft van tijdelijke en betaalbare huisvestingsoplossingen.

De indieners van de motie, PvdA/GL, D66, LSN en Puur Noordwijk, stonden op één lijn en legden het accent op het negatief in beeld brengen van Noordwijk en dat het debat nooit buiten de raadzaal mag worden gevoerd.


Waarschuwing

De burgemeester benadrukte nog eens de rol van wethouder Salman. Die in de uitzending heel onzeker was overgekomen. Hij waarschuwde er voor dat de media altijd werkt met een vooropgezet plan en dat de Monitor gemaakte afspraken niet na kwam. Bovendien intimiderend te werk was gegaan.

Roberto ter Hark wees nadrukkelijk op beperking van de vrijheid van meningsuiting die door deze motie aan raadsleden wordt opgelegd. Dat hierdoor politieke debatten niet buiten de raadszaal mogen worden gehouden zoals in een vergaderzaal, op de werkvloer, de landelijke televisie of welke media dan ook. Maar dat weerhield de coalitie niet om de motie aan te nemen.

Na afloop verklaarde Lenie Zoetendaal dat zij zeker geen spijt heeft aan het programma te hebben meegewerkt. Wethouder Salman daarentegen zei dat hij in de toekomst geen medewerking meer zal verlenen.