Frank van der Zalm, Walter Duivenvoorde, Gertjan van der Staaij met Han Kuijper achter het stuur. | Foto: Ina Verblaauw
Frank van der Zalm, Walter Duivenvoorde, Gertjan van der Staaij met Han Kuijper achter het stuur. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Strandrups krijgt dit voorjaar hypermoderne vervanger

strandrups n De oude strandrups van de stichting Outdoor4disabled was na tien jaar totaal versleten. Er komt een nieuw strandvoertuig, mede door de financiƫle bijdrage van de gemeente Noordwijk, het Oranjefonds, de Rabobank en de stichtingen RCOA, Juliana zusters, JC Ruigrok en Van Limburg Stirum.

Door Ina Verblaauw

Met het voorjaar in zicht, gaat de bouw van het nieuwe voertuig gestaag voort. Het bedrijf WDM van Walter Duivenvoorde in Noordwijkerhout ontwierp en vervaardigt een opvolger van de strandrups.

Geen rups meer

Het nieuwe voertuig heeft een groot aantal nieuwe elementen. Zoals zes wielen van ieder een meter hoog, compleet geveerd met trildempers in plaats van rupsbanden, een overkapping met zonnepanelen en hydraulische motoren, die de dieselmotor nagenoeg vervangen, waardoor geruisloos kan worden gereden.

De zonnepanelen laden de accu's bij zodat bijna de hele dag zonder brandstof kan worden gereden. Er komt een kachel in, waardoor het hele seizoen door kan worden gereden.

De indeling is flexibel. Stoelen kunnen eenvoudig plaatsmaken voor rolstoelen of een brancard. En de stoel van de bestuurder kan worden gedraaid, zodat hij of zij zich tot de bezoekers kan richten.

Bestand tegen zeewater

Op het moment van het tussentijds bezoek waren de boven en de onderkant van het voertuig van elkaar gehaald om gedompeld te worden in een bad voor een zinklaag en een poedercoating. Om de vijand, het zeewater, tegen te gaan.


Medio april 2018 moet het voertuig gereed zijn en zal het als piratenschip vanuit de werkplaats aan de Leidsevaart op eigen kracht naar de Langervelderslag worden gereden. Het gevaarte is 7.50 meter lang, 2.50 meter breed en 3.60 meter hoog en klaar om weer heel veel nieuwe bezoekers te ontvangen.