Hacken

Er is in Nederland heel wat te doen over de zogenaamde ´sleepwet´. Die zou er moeten komen om de misdaad te bestrijden. Alle apparaten mogen worden gehackt. De gegevens zouden mogen worden opgeslagen in een geheime databank en gedeeld met de buitenlandse inlichtingendiensten.

Het is allemaal wel wat. Natuurlijk zijn er voor- en tegenstanders. Tegenstanders weten zich gesteund door de advocatuur. Deze vakgroep onderhoudt nauwe banden met de geachte clientèle uit de onderwereld en de wereld daar net iets boven. De Hiddema´s, de Spongen en zelfs weer de Moszkowicen krijgen bij het uitspreken van de term 'sleepwet' al de dollartekens in de ogen.
De regering heeft immers 2 miljoen subsidie beschikbaar gesteld bij het uitgeschreven referendum hierover om voor- en tegenstanders in de gelegenheid te stellen een eigen campagne te voeren.
In mijn omgeving, die bestaat uit allemaal eerlijke en gezagsgetrouwe mensen, hoor ik roepen: 'iedereen mag van mij alles weten; ik heb niets te verbergen.' Ik moet er even over nadenken. Natuurlijk heb ik geen geheimen. Dat bijvoorbeeld mijn aloude PC zou worden gehackt door de AIVD die de gevonden gegevens gaat delen met de handlangers van Poetin of wie dan ook vind ik best. Dat al mijn aantekeningen, de scripts voor mijn filmpjes en mijn toekomstige boek over de Noordwijkse lokale politiek beschikbaar kunnen worden gesteld aan de geheime dienst bezorgt mij geen kippenvel. Ik voel mij wel opeens wegglijden in mijn fantasiewereld. Stel dat ook ik bevoegd zou kunnen zijn om misstanden in de lokale politiek te bestrijden. Als eerzame columnist legaal mogen toetreden tot het gilde der hackers. Fijn de privacy schenden van de Noordwijkse ambtenarij. Diep in de nacht inbreken in de apparaten van wethouders. Het lijkt mij fantastisch om kennis te nemen van de talloze geheime en vertrouwelijk informatie die wel beschikbaar is voor de mannen en vrouwen in de kring van onze plaatselijke politiek, maar die voor ons eerzame burgers geheel en al verborgen moeten blijven.
Even zien welke geheime afspraakjes er zijn gemaakt met grote hoteliers en grote projectontwikkelaars. Even inzien wat de vergoedingen zijn die wij als burgers slechts als kruisjes krijgen voorgeschoteld. Er achter komen wat er staat in de geheime correspondentie tussen hoge ambtenaren en externe bureaus.
Maar de realiteit geeft aan dat dromen ook bedrog zijn en dus keer ik maar terug in de realiteit. Die zegt dat er nog altijd geheimzinnig wordt gedaan over afspraken rondom zwembad, Alkemade en Heijmans. Dat de uitkomsten van het BING-rapport en de verdachte omstandigheden rondom het bestemmingsplan Zeewaardig en de voordelen voor 'rijke meneren' er al lang zijn. Maar dat we even moeten wachten tot naar de mening van de schuldigen alle info op de juiste manier is aangepast. Fijntjes voorspel ik alvast dat de bestuurders hun politieke verantwoordelijkheid hierbij niet gaan nemen.