Hoogheemraadschap gaat nog niet akkoord met parkeerkelder

garage n Het parkeren in Noordwijk is en blijft een belangrijk onderwerp. Niet alleen heeft dit de aandacht van ondernemers en bewoners. Maar vooral ook in de politiek omdat voldoende en vooral aan de eisen des tijd aangepaste parkeerruimtes een belangrijke plaats innemen in de totstandkoming van onze '7 sterren badplaats'.

Door Wim Siemerink

De grootse plannen die dit college wilde presenteren rondom de ontwikkelstrategie Noordwijk Zeewaardig zouden op verzoek van de politiek alleen al daarom heel serieus moeten worden aangepakt. In juni van dit jaar kreeg het college de beschikking over niet minder dan €250.000,- als voorbereidingskrediet om onderzoek te doen naar haalbaarheid van oplossingen op gebied van integraal parkeren. Daarbij was een duidelijk termijn afgesproken. Er moest dus vooral een daadkrachtige aanpak van de uitvoering zijn. Eind oktober kwam er, juist over het onderdeel parkeren in het gebied van Noordwijk Zeewaardig, een tussenrapportage. Met daarbij de prognose dat er in de raad van februari keuzes zouden kunnen worden gemaakt.


Tegenslagen

Deze week schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad dat er wel is waar door het ambtelijk apparaat heel hard gewerkt is om de verschillende oplossingsvarianten inzichtelijk te maken, maar dat de beloofde presentatie op 5 februari niet kan worden gehouden. Het college beroept zich op twee zeer opvallende tegenslagen.

Allereerst blijkt het verkeersonderzoek van 4Cast ernstige vertraging te hebben opgelopen. Wat de oorzaak hiervan is wordt niet vermeld. Maar naast deze tegenvaller blijkt bovendien dat de plannen om een grote parkeergarage te bouwen onder Huis ter Duin door het Hoogheemraadschap Rijnland niet konden worden geaccepteerd. Volgens de brief omdat zij onder meer niet akkoord kunnen gaan met de constructie van de noodzakelijke damwand die nodig is om dit te realiseren. Er wordt wel gekeken of er andere oplossingen mogelijk zijn maar vooralsnog zijn die er niet.


Ontwerpbestemmingsplan

Al met al een streep door de rekening waardoor de parkeeroplossingen die eerder al besproken zijn bij de plannen van de Hotels van Oranje mogelijk plots toch weer centraal komen te staan.
Plannen waarover in de gemeenteraad van 15 februari opnieuw zal worden gesproken omdat het ontwerpbestemmingsplan Hotels van Oranje wederom op de agenda is geplaatst. Op dit moment zijn er nog geen informerende stukken beschikbaar. Het college zo blijkt, moet eerst nog tot overeenstemming komen. Niet duidelijk is daarom of de eerder gemaakte keuze voor 150 extra openbare parkeerplaatsen in de toekomstige parkeerkelder van HVO nog gehandhaafd blijft. De ontwikkeling van het Wantveld, de aandacht die hierbij besteed moet worden aan het nabij gelegen Natura 2000-gebied in de Noordduinen,de invloed van het nieuwe parkeerterreintje naast het Museum alsmede de roep om overlooplocaties buiten de bebouwde kom zijn belangrijke onderdelen waarover nog helemaal geen duidelijkheid is verschaft. Mogelijk dat dit wel belangrijke onderwerpen in de discussie gaan worden in de gemeenteraad.


Maarten Kruytstraat

Het langlopende proces rondom de vestiging van een supermarkt aan de kant van de Abraham. van Rooyenstraat krijgt ook zijn vervolg.


Ook de ontwikkeling aan de Maarten Kruytstraat staat namelijk weer op de agenda. Maar ook daar moeten de stukken nog worden aangeleverd. Te verwachten is dat bij dit voorontwerpbestemmingsplan het parkeren ter plekke en vooral ook in de naaste omgeving, wederom zal zorgen voor veel reacties.