De naar de bijeenkomst gekomen wijkbewoners met rechts Sara Bruinsma. | Foto: Ina Verblaauw
De naar de bijeenkomst gekomen wijkbewoners met rechts Sara Bruinsma. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Boerenburg krijgt eigen wijkvereniging

wijk n Noordwijk kent een aantal bloeiende wijkverenigingen. Activiteiten worden gecoördineerd met als doel de wijk leuker, gezelliger en mooier te maken. Een dergelijk initiatief bestaat nog niet in de wijk Boerenburg.

Door Ina Verblaauw

Het gebied tussen de van de Mortelstraat, Duinwetering, Northgodreef en Gooweg. Er staan hier ruim 1.100 geregistreerde voordeuren. Initiatiefneemster voor een bewonersbijeenkomst werd genomen door Sara Bruinsma, welzijnsmedewerker van de Stichting Welzijn Noordwijk. Alle bewoners ontvingen recentelijk een uitnodiging van de gemeente voor een bijeenkomst en ontvingen een folder met als titel 'Boerenburgers komen samen!' Op 31 januari kwamen een flink aantal bewoners af op de uitnodiging voor een middag brainstormen in SO De Duinpieper aan de Stakman Bossestraat.

Robin Venhorst is één van de mensen die zich inmiddels hebben opgegeven om vorm te geven aan de oprichting van een wijkvereniging. Eén van de dingen die er zoal moet gebeuren: "we zoeken een ruimte waar we overdag, maar ook in de avonduren gebruik van zouden kunnen maken". Op de middag kwamen al een aantal burgerinitiatieven naar voren. Zoals de vuilprikclub, die elke donderdag vanaf 14.00 uur start bij Afval Loont. Gezelligheid en gelijktijdig iets nuttigs doen voor je wijk. Een aantal aanwezigen geven te kennen culturele uitstapjes te willen organiseren. Ook een bezoekje aan Reuring staat binnenkort op het programma.

Met de invulling van de bestuursfuncties is de oprichting een feit. De mensen die zich voor een bestuursfunctie hebben opgegeven, houden nog een slag om de arm. "Dit is tijdelijk", aldus de actieve Ineke van der Meulen. "Er kunnen zich ook nog mensen opgeven, die hier vanmiddag niet aanwezig zijn".

De concept-oprichtingsakte werd meegenomen ter bestudering en de in gang gezette activiteiten zullen binnenkort verder worden uitgerold. Gebouwd wordt in ieder geval aan een eigen website: www.boerenburg-noordwijk.nl


Snippergroen in Middengebied kennelijk geen thema

Info-avond n De gemeente Noordwijk wil afspraken maken over het particulier gebruik van gemeentegrond. Hiervoor gebruikt de gemeente de naam 'Project Snippergroen'.

Door Ina Verblaauw

Iedereen kent het wel. Dat kleine stukje gemeentegrond, waar door de gemeente niets mee wordt gedaan, bij de eigen tuin betrekken. De rijdende rechter heeft al vele jaren hoge kijkcijfers over soms een herkenbare kwestie van enkele centimeters grond.
Buro Eiffel is door de gemeente Noordwijk in de arm genomen om het snippergroen in Noordwijk in kaart te brengen en per gebied bewoners uit te nodigen voor een informatieavond. Per brief worden alle bewoners uitgenodigd.
Dinsdag 30 januari was het de beurt aan de bewoners van het Middengebied. De opkomst was niet heel erg groot; waarschijnlijk speelt de kwestie Snippergroen niet zo in deze wijken. Voordeel was wel dat er ruim aandacht was voor de vragen van enkele bewoners. Via luchtfoto´s worden de wijken in kaart gebracht, waarbij de kadastrale lijnen worden aangegeven. Zo wordt inzichtelijk gemaakt waar er snippergroen is ontstaan.
Snippergroen kan worden aangekocht of worden gehuurd, tenzij er verkeershinder ontstaat, er belangrijke kabels of leidingen liggen of het stuk grond beeldbepalend groen is. Een belangrijke kwestie die aan de orde kwam, is de verjaring. Aan een beroep op verjaring dient aan strikte eisen te voldoen. Twee belangrijke punten: de bewijslast voor een beroep op verjaring ligt bij de bewoner en als de bewoner de verjaring kan bewijzen, dan werkt de gemeente Noordwijk mee aan het officieel erkennen van de verjaring. De aanwezigen konden hun contactgegevens achterlaten, waarna snel contact wordt opgenomen om de specifieke situatie persoonlijk te bespreken.
Er staan nog twee avonden in de planning: voor het Buitengebied-Boeckhorst en De Zuid-Dobbelmanduin. Voor vragen over een beroep op verjaring kan men via het Klantcontactcentrum contact opnemen. Bij voorkeur per e-mail via snippergroen@noordwijk.nl of telefonisch op 071-3660437.

De weinige aanwezigen stelden vragen over onder meer verjaring. | Foto: IV