Angst

In PvdA-kringen circuleert, na de angst dat Groen Links hen blijvende schade kan toebrengen, een oud en heel flauw grapje:'Groen betekent onervaren en links staat voor onhandig. Waar staat groen links dan voor?'

Als er een woord is dat in de loop der tijden voor mij een totaal andere betekenis heeft gekregen is het wel het woord 'angst'. Of zo u wilt 'bang zijn voor'. Als kind was ik bang in het donker, was ik bang voor Zwarte Piet, was ik bang voor die enge kloosterzuster die voor de klas stond op 'de bewaarschool' en niet te vergeten de grote angst die ik had voor 'hel en verdoemenis'. Natuurlijk had ik geen echte angst. Want ik was een onwetend en onschuldig jongetje. De angst die ik kende werd veroorzaakt door bangmakerij. Alle angst werd aangepraat. Het enge bordje met daarop 'Pas op voor de hond', maakte mij huiverig voor alle blaffende viervoeters, hoe kindvriendelijk sommige ook waren.

In deze tegenwoordige tijd is het naar mijn waarneming in veel gevallen ook een kwestie van bang maken en angst zaaien. Natuurlijk ben ik af en toe echt bang wanneer het om gezondheid en dat soort zaken gaat. Maar nog steeds is het angst die wordt aangepraat, Vroeger vanaf de preekstoel, nu via de onmisbare tv. Als ik de politie moet geloven staan inbrekers op de hoek van de straat te wachten tot bij mij het licht uit gaat iemand vervolgens het huis verlaat. Om dan hun slag te slaan. Maar dan kan ikzelf nog wel nuchter mee omgaan. Moeilijker wordt het al over al die zaken die gezondheid betreft. Een mannetje met een eng stemmetje komt bijna elke week met bewijzen dat al het voedsel wat in de diverse supers wordt aangeboden een zeer grote bedreiging is voor de gezondheid. Weer anderen meten de luchtkwaliteit en wat blijkt: overal ademen we kankerverwekkende fijnstof in. En er zijn tal van voorbeelden te noemen, overal ziet men dreigingen. Gevolgd door een vloedgolf van waarschuwingen. In mijn jeugd sloegen we waarschuwingen gewoon in de wind. Het in delen zagen van eternietplaten deden we onbezorgd. Het bespuiten van fruit- en sierbomen deden we natuurlijk zonder het gasmasker. En mijn moeder beveiligde onze konijnen 2 keer per jaar tegen luizen door hen met een flitsspuit, gevuld met DDD-poeder, te bewerken. Simpelweg op onze keukentafel met mij als aandachtig toeschouwer. Het doodskopje op de handbediende flitsspuit boezemde ons geen enkele angst in.
Mensen zijn daar kennelijk nu wel vatbaar voor. Wat politici in deze tijd maar al te graag doen is de aanwezige angst misbruiken. En zo die angst er nog niet is dan vooral waarschuwen voor de dingen die kunnen komen. Televisieproducenten zaaien angst, politici staan te trappelen om het water te geven.
Gelukkig zijn er naast cabaretiers ook columnisten die met een kwinkslag die angst wat kunnen wegnemen. Deze speciale geruststelling voor Louis: 'Ik hou echt bijzonder veel van het groen, links van de weg, maar dring erop aan dat er vaak in gesnoeid wordt.