Toneelgroep Louis Bouwmeester speelt het toneelstuk Een Sneeuw in museumboerderij Veldzicht. | Foto: PR
Toneelgroep Louis Bouwmeester speelt het toneelstuk Een Sneeuw in museumboerderij Veldzicht. | Foto: PR Foto:

Louis Bouwmeester speelt 'Een Sneeuw'

Toneel n In Streekmuseum Veldzicht wordt op 9, 10, 16 en 17 februari door Toneelgroep Louis Bouwmeester het toneelstuk 'Een Sneeuw' opgevoerd. Willem Jan Otten schreef deze wrange tragikomedie in 1981. Hij ontleende de titel aan een gedicht van J.H. Leopold, waarin een kind met zijn voet woorden in de pas gevallen sneeuw schrijft. Willem Jan Otten ontving in mei 2014 de PC Hooftprijs voor zijn essayistiek.

In de serre van een groot huis zit de oude Panda in een grote stoel. Het is winter en buiten vriest het. Vandaag wordt zijn verjaardag gevierd, maar door een ongeneeslijke ziekte kan hij niet meer praten – en dus ook niet aan de gesprekken deelnemen. Door zijn zwijgen nodigt hij anderen uit tot praten, maar niemand weet echt raad met hem. Vrijwel de hele familie is present en de grande dame des huizes, mevrouw Quint, is er alles aan gelegen om er een mooi feest van te maken. Vooral ook omdat het misschien wel de laatste verjaardag van Panda zal zijn.


Tijdens de tweede wereldoorlog heeft het grootste deel van het gezin gevangen gezeten in het Nederlands-Indische concentratiekamp Tjideng, Panda overleefde concentratiekamp Majdanek. Op het feest komen de oorlogservaringen van de oudere generatie, die er het liefst over zwijgt, in botsing met de jongeren, die er cynisch en laatdunkend over doen. Hun leven wordt beheerst door een verleden dat niet van hen is. Het feest verandert op subtiele wijze in een tsjechoviaans familiedrama.

'Een Sneeuw' wordt gespeeld op 9, 10, 16 en 17 februari. Aanvang 20.15 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar via www.noordwijkticket.nl, de balie van De Muze en Boekhandel Van der Meer. De kaarten zijn inclusief 1 drankje. Streekmuseum Veldzicht is gelegen aan de Herenweg 114.


Fred Sengers spreekt over het moderne China in de bibliotheek

Bieb n Op 5 februari om 10.30 uur is journalist en Chinadeskundig Fred Sengers aanwezig bij Koffie+ in de bibliotheek van Noordwijk aan de Akkerwinde 1A.

China heeft de afgelopen 40 jaar een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt. Het land is tegenwoordig de tweede economie ter wereld en speelt een steeds prominentere rol op het wereldtoneel. Tientallen miljoenen Chinese toeristen reizen voor het eerst over de wereld. Of we het nu willen of niet, we krijgen allemaal met de opkomst van China te maken. Toch is de kennis van dit fascinerende land bij velen nog beperkt. Chinadeskundige Fred Sengers geeft in zijn lezing een inzichtvolle introductie over het moderne China en schetst de gevolgen die China's razendsnelle opkomst heeft voor zijn inwoners zelf, maar ook voor de rest van de wereld.


Fred Sengers heeft onder andere gewerkt als hoofdredacteur voor de bladen Marketing Tribune, Incentive en Nieuwe Revu en als eindredacteur van Goedemorgen Nederland, het dagelijkse actualiteitenprogramma van de KRO op Radio 1 en van het tv-programma KRO Reporter. Fred Sengers is geregeld op radio en televisie te horen als Chinadeskundige.

De bibliotheek in Noordwijk organiseert elke twee weken een Koffie+, een ochtend bedoeld om elkaar te ontmoeten en gekoppeld aan een thema, workshop of andere activiteiten. De toegang is gratis.


Lekker meezingen met Hollands Mooiste in De Muze

hollands n Nederlandstalige liedjes zijn door de jaren heen een vaste standaard voor succes, mijmeringen naar de tijd van toen, melancholie en romantiek. Het collectieve geheugen zorgt ervoor, zonder dat we het zelf weten, dat we zo maar een nummer uit volle borst meezingen.

Nummers van Conny van den Bos, Wilma Landkroon, Toontje Lager, Rita Hovink, maar ook van Wim Sonneveld, André Hazes, Toon Hermans en vele andere Nederlandse coryfeeën roepen mooie herinneringen op en willen wederom gehoord worden. Vroeger was alles mooier: de tijd van de schillenboer, de tijd dat je twee weken lang moest wachten voordat de postbode de brief van je liefje bezorgde. De tijd van de openbare telefooncellen, de colporteurs, het kattenkwaad dat we uithaalden en de kuilen in de weg die hobbels zijn geworden.

Zaterdag 3 februari, aanvang 20.15 uur. De plaatsbewijzen kosten € 25,00 (inclusief garderobe en een consumptie).

De theaterbalie is geopend en telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur. Telefonisch reserveren is mogelijk via 071-3646226. Via de website kunt u met IDEAL online kaarten kopen. Voor online of telefonisch reserveren wordt € 1,00 extra per plaatsbewijs in rekening gebracht. De Muze is gelegen aan het Wantveld 2 in Noordwijk aan Zee. Voor meer informatie: www.demuzenoordwijk.nl