Nieuw gemeentelogo moet door inwoners worden gekozen

Fusie n Op de vergaderagenda van de raadsgroep die de toekomst van de nieuw te vormen gemeente Noordwijk voorbereid stond een bijzonder voorstel. Namelijk een procesvoorstel om tot een nieuw logo te komen.

Ook hier blijkt haast geboden. Terwijl in Noordwijk al meer dan 5 jaar werd gewerkt aan een nieuw ontwerp en een nieuwe huisstijl blijkt dat er nu per 1 januari 2019 een nieuw gemeentelogo voor de fusiegemeente dient te zijn.
Leidend in de discussie binnen de raadsgroep hierover was een breed gedragen motie van de VVD Noordwijk en de in Noordwijkerhout aangenomen identieke motie.


Die kort gezegd inhouden dat de bewoners niet alleen mee gaan doen in het ontwerpen en kiezen van een nieuw gemeentelogo, maar ook dat zij bepalend mogen zijn. Dit initiatief van de gemeenteraden vraagt echter de nodige uitwerking. Een raadswerkgroep heeft zich ingespannen om een eerste aanzet te doen. Met de conclusie dat het ambtelijk apparaat door de drukte met de voorbereiding van de fusie hier te weinig tijd voor heeft. Dus moet dit extern worden opgelost.

Er worden nu twee varianten voorgesteld die beiden een ontwerpwedstrijd moeten zijn. Eén met deelname van specialisten gevolgd door een keuze van de inwoners. Welke mogelijk zo'n €40 000,- kost. En een tweede met een wedstrijd waaraan inwoners plus de professionals mogen meedoen met opnieuw de keuze aan de inwoners, waarbij er sprake kan zijn van zo'n € 70 000,- aan kosten.


De discussie in de raadsgroep spitste zich nauwelijks toe tot de professionele waarde van een goed gemeentelogo. De voorwaarden die aan de noodzakelijke internationale uitstraling kunnen worden gesteld. Het overleg had nadrukkelijk de burgerparticipatie als uitgangspunt. Wel werd gemeld dat haast geboden is omdat het nieuwe logo de basis moet worden van de totaal nieuwe huisstijl die aan gemeentelijk drukwerk en gemeentelijke publicaties te grondslag moet liggen en die dus per 1 januari aanstaande bruikbaar moet zijn.