De Raad van State gaf groen licht voor nieuwe ontwikkelingen bij Hotel Alexander. | Foto: Wim Siemerink
De Raad van State gaf groen licht voor nieuwe ontwikkelingen bij Hotel Alexander. | Foto: Wim Siemerink Foto:

Alexander Hotel kan gaan uitbreiden

bianca n Als particulier bouwplannen realiseren is in Noordwijk in veel gevallen een moeizaam traject. Vooral omdat bezwaarprocedures van omwonenden en belanghebbenden voor extra problemen kunnen zorgen of dat een definitieve vergunning met veel vertraging wordt afgegeven.

Voor de familie Balk werd het in hun ogen een jaar extra en onnodige vertraging bij het project Alexander Residence dat zij willen ontwikkelen. Dat werd door hen vastgesteld nadat de Raad van State deze week uitspraak deed na de bezwaarprocedure die buren voerden. Het gaat daarbij om het appartementengebouw met de naam Alexander Residence maar ook om de uitbreiding van Hotel Alexander aan het Picképlein.
De buren gaven al eerder bij de gemeenteraad aan nadrukkelijk tegen de ontwikkelingen te zijn. Door de gemeente was echter toch een vergunning verleend voor het bouwplan.


6 appartementen

Met op de plek van de afgebrande en gesloopte Villa Bianca de bouw van 6 appartementen met daaronder een parkeergarage en een conferentiezaal. Bovendien komt er een ook een nieuwe verdiepingskap op het hotel. Een uitbreiding met dertig kamers omdat het hotel ook nog eens wordt verbreed. In de aanvankelijke procedure was aan wensen en bezwaren van omwonenden tegemoet gekomen nadat een mediationtraject werd afgelegd. Voor de bewuste buren blijft het echter toch een voor hen zeer ongewenste ontwikkeling. Omdat uitzicht en leefomgeving in hun beleving ernstig worden aangetast. Tenslotte kwam er een beroepsprocedure bij de Raad van State.


Ongegrond

De gemeente verklaarde bij de Raad van State dat men had kunnen vaststellen dat het bouwplan bij andere omwonenden wel draagvlak kent. In een uitgebreid vonnis stelde de Raad van State vorige week het gelijk van de gemeente vast waardoor het beroep van de buurtjes geheel ongegrond werd verklaard. Waardoor er nu niets meer zou zijn wat een snelle herontwikkeling in de weg kan staan. Wanneer de bouw van start zal gaan is nog niet bekend gemaakt.


Kanbier's Dochter heeft superverse bloemen

Bloemenkraam n Vanaf woensdag 3 januari staat iedere woensdag tegenover de Albert Heijn de bloemenkraam Kanbier's Dochter, gerund door de 32-jarige Stefanie Kanbier. Vader Hans had jarenlang een bloemenwinkel op het Vuurtorenplein en was er marktmeester van de zondagsmarkt.

Door Ina Verblaauw

Ondanks dat ze van jongs af aan haar vader, als bijbaantje, een handje hielp in de bloemen, besloot Stefanie psychologie te gaan studeren. Haar studie rondde ze af. Maar toen haar vader in maart 2017 zei: "neem mijn markten maar over", aarzelde ze geen moment. En dus staat ze op donderdag, vrijdag en zaterdag op de markt in Leiderdorp en sinds kort op woensdag ook met een marktkraam in Noordwijk.

Zelf klokken

"Er is genoeg ruimte voor een bloemenkraam op woensdag", aldus Stefanie.

"Onze kracht is dat we zelf kopen op de klok van de Rijnsburgse veiling. Elke keer weer een uitdaging om de juiste bloemen voor de juiste prijs in te kopen, zonder tussenpersoon. Alles supervers en tegen een goede prijs.

De trend op dit moment is het Amsterdamse Boeket. Verschillende bloemen in verschillende lengte bij elkaar. De markt heeft haar voorkeur boven een vaste winkel. "Zo hou ik ook nog tijd over voor mijn partner en mijn dochtertje van vier".

Haar partner werkt niet in de bloemen maar springt in zeer drukke tijden wel bij. Zo haalde hij de door Stefanie ingekochte 2.500 kerstbomen uit Duitsland. Alle bloemstukken maakt Stefanie zelf. Psycholoog is ze niet geworden, maar haar kennis daarover kan ze dagelijks in de praktijk brengen. "Ik ken mijn klanten en koop er soms speciaal op in". Zoals een vaste klant die wel van lelies houdt, maar niet van de geur ervan. "Dan ben ik blij dat ik voor haar lelies heb, die niet ruiken".

De bloemenkraam is actief op facebook waar regelmatig winacties worden georganiseerd op fb@kanbiersdochter. Wekelijks zijn er ook leuke aanbiedingen.

Stefanie Kanbier staat elke woensdag met haar bloemenkraam op het Bonnikeplein. | Foto: PR