Museum moet volledig worden vernieuwd

renovatie n De Noordwijkse politiek gaat zich deze week uitspreken over het voortbestaan van het Museum Oud Noordwijk. Als basis voor de juiste keuze ligt er een rapport 'Scenario's vernieuwing Museum Noordwijk'.

Hierin staat o.a. een analyse van de huidige situatie plus de uitwerking van twee scenario's.
Een haalbaarheidsonderzoek zou volgens het college al hebben opgeleverd dat er zeker gekozen moet worden voor scenario 2, het realiseren van een volledig vernieuwd museum. Het college vraagt de politiek nadrukkelijk om die keuze te doen. Omdat dit het meest zou aansluiten bij de ambitie van Noordwijk als 7-sterren top kwaliteitskustplaats, met aantrekkelijke elk-weervoorzieningen.
Bij realisatie zou volgens de berekeningen dan een bezoekersaantal van 25 000 per jaar mogelijk zijn. Hiervoor moet echter wel onderzoek worden uitgevoerd. En het college vraagt dan ook allereerst om een bedrag van € 37.500 om deze plannen verder uit te werken.
Er zijn volgens het college wel degelijk argumenten die rechtvaardigen dat een volledig nieuw museum de voorkeur verdient. Het gaat in ieder geval voorzien in de uitbreiding van werkruimte van vrijwilligers. Er zou extra ruimte voor wisseltentoonstellingen kunnen komen, de aantrekkingskracht van het museum zou hiermee worden vergroot,het zou een nuttige investering zijn in de in de culturele en toeristische infrastructuur. Plus dat het een positieve bijdrage zou leveren aan het stedenbouwkundig aanzicht van Noordwijk aan zee. Hoewel er zeker een debat over zal volgen, waarin zich mogelijk nog burgers mengen omdat het ingrijpende zaken zijn,gaat het college er kennelijk vanuit dat de commissie akkoord zal gaan. Heel opportuun staat het al als hamerstuk genoteerd op de agenda van de raadsvergadering van donderdag.


Plan Middengebied opnieuw in procedure

herhaling n Deze week gaat het in de gemeenteraad weer over bestemmingsplannen. In Noordwijk inmiddels een heikel onderwerp waarbij burgers heel oplettend dienen te zijn. De Noordwijkse politiek heeft het na 4 jaar opnieuw over het bestemmingsplan Middengebied.

De wettelijke verplichting om duidelijke bestemmingsplannen aan de burgers voor te leggen dwingt dit college er toe om in actie te komen. Ook al omdat actualisering van bestaande plannen een wettelijke verplichting is. Al vele malen was het middengebied onderwerp van heftige politieke discussie. Omdat er van veel kanten waarde wordt gehecht aan de juiste invulling van de openruimte tussen de beide historische kernen. Maar ook omdat deze ruimte op velerlei manieren kan worden gevuld.

Actueel is nu het plan Duineveld dat eigenlijk wordt gerealiseerd op basis van een nog niet aangenomen bestemmingsplan. Omdat de politiek de wethouder wilde behoeden voor nieuwe onzorgvuldigheden werd van hem gevraagd om vooral eenduidige en duidelijke informatie te verschaffen aan alle bewoners en belanghebbenden binnen de contouren van dit bestemmingsplan. Omdat er inmiddels vier jaren zijn verstreken na de publicatie van het plan aldaar.

Bezwaarmakers van toen en bezwaarmakers van nu krijgen dus wel de gelegenheid om op het bestemmingsplan, dat voor de tijd van zes weken als een voorontwerp ter visie wordt gelegd, te reageren. Want er zijn inmiddels in de afgelopen vier jaar tientallen wijzigingen aangebracht. Terwijl er ook bestaande afspraken, toen gemaakt om de procedure rondom het zwembad niet te verstoren, opnieuw ter discussie staan.