Linda en Hans Vink in hun Beweegschool. | Foto: Cor de Mooy
Linda en Hans Vink in hun Beweegschool. | Foto: Cor de Mooy

Gezellig sporten bij de Beweegschool

sporthuiskamer n Hans Vink en zijn echtgenote Linda zijn afgelopen zomer van start gegaan met de Beweegschool. Na een goed halfjaartje hiermee bezig te zijn, maken ze best tevreden de tussenstand op.

Door Cor de Mooy

Een sportschool, die eigenlijk niet het gevoel geeft van een sportschool, maar waar je toch aan je conditie kunt werken. En dat allemaal in een gemoedelijke sfeer. Zo laat zich De Beweegschool het beste omschrijven.

Het eerste dat opvalt als je binnenstapt is de lange tafel met een schaakbord, kopjes en lectuur. Daarna zie je pas de apparaten. Dit benadrukt extra waar de Beweegschool voor staat.

"We hebben geen harde muziek en ook geen spiegels. De drempel is heel erg laag. Je hoeft, als je dat wilt, niet eens in sportkleding te komen of je om te kleden", verklaart Linda. Het concept van de Beweegschool is uniek in Nederland. "Het gaat niet alleen om het bewegen maar ook om een stukje gezelligheid en sociale contacten. Iedereen die hier komt, krijgt persoonlijke aandacht."

Beelden

Op de fietsen, speciaal omgebouwde opoefietsen en een mountainbike, rij je ongemerkt een eind weg terwijl je je in New York, Italië of andere plekken in binnen- en buitenland waant. Terwijl er gefietst of de kilometers op de loopband wegtikken, worden er foto's of een film geprojecteerd. Zo gaat de lichamelijke inspanning bijna ongemerkt. Bij de meest rechtse loopband worden er beelden getoond van oud Noordwijk. Zo af en toe glipt er ook een fraaie vuurtorenfoto van Hans zelf doorheen. "Tja, je bent gek als het niet doet", grijnst Hans.

Ook collega-sportschoolhouders kwamen geïnteresseerd kijken wat het concept nou eigenlijk inhoudt. "Die films en foto's vonden ze wel een goed idee", verklaart Vink. "Maar ze vroegen zich af of het toch niet een beter idee was om 3D-brillen erbij te halen en koptelefoons. Dat is precies wat we nou net niet willen. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat we een sportief buurthuis zijn."

De mensen die bij het echtpaar Vink aanschuiven, vormen een gemêleerd gezelschap. Jong of oud, iedereen kan en wil er ook terecht. Hans: "We hebben mensen met Alzheimer die komen sporten. Terwijl zij lekker bezig zijn, zitten hun mantelzorgers aan de tafel gezellig te praten en een bakkie te doen". Linda vult aan: "Er zijn ook mensen die van andere sportscholen naar ons overstappen. Het is de gezelligheid die hen aantrekt.

"Voor ons zit de prestatie in het feit dat mensen een beweegmoment in hun agenda inplant", zegt Hans. Het gaat hem niet om steeds meer gewicht liften of iets dergelijks. "Nee, het tijd maken en het bewegen volhouden vinden wij de grootste prestatie."

Eerst kon de klandizie van de Beweegschool stempelkaarten kopen. Om het voor iedereen wat voordeliger en nòg laagdrempeliger te maken kan men diverse abonnementen afsluiten voor 3, 12 of 18 maanden, alleen of met een partner.

De Beweegschool aan de Heilige Geestweg 26, tegenover het gemeentehuis, is van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 17.00 uur. www.debeweegschool.nl


Doe mee met de Tuinvogeltelling

tellen n Vogels rondom het huis vindt iedereen leuk. Ook zonder echt winterweer zie je overal vetbollen en pindanetjes hangen. Koolmezen en Pimpelmezen weten dat altijd te waarderen. Maar ook Huismus, Roodborst en Vink zie je op de voederplank. Het aantal Merels zou dit jaar wel eens lager kunnen uitvallen door een ziekte, veroorzaakt door het Usutu-virus.

Zo zag de Top Tien van 2017 eruit: 1. Huismus; 2. Koolmees; 3. Merel; 4. Kauw; 5. Pimpelmees; 6. Vink; 7. Turkse Tortel; 8. Houtduif; 9. Spreeuw; 10. Roodborst.

Hoe ziet de Top Tien er dit jaar uit? Hoe staat het met de tuinen in Noordwijk en omgeving? Om daar achter te komen houdt Vogelbescherming Nederland in het weekend van 27 en 28 januari de Nationale Tuinvogeltelling. De resultaten van de duizenden tellingen (vorig jaar 61.000 deelnemers) maken duidelijk welke vogels in de winter onze tuinen opzoeken en hoe ze over ons land zijn verspreid.

Om mee te doen gelden de volgende spelregels: je noteert alle soorten die je ziet in een halfuur; je noteert bij elke soort het hoogste aantal dat tegelijkertijd in de tuin aanwezig was; je stuurt de resultaten in vóór maandag 29 januari 12.00 uur.
Natuurlijk mag je meerdere tellingen houden en daarna de beste insturen.

De gegevens kunnen worden opgestuurd via www.vogelbescherming.nl. Op die site is ook een pagina te vinden met afbeeldingen van vrijwel alle tuinvogels, zodat je geen groot vogelkenner hoeft te zijn om mee te kunnen doen.

Wilde zwanen. | Foto: Mariska de Graaff