Woningen aan het Kruidhof, die door de NWS aan onderzoek op duurzaamheid worden onderworpen. | Foto: WS
Woningen aan het Kruidhof, die door de NWS aan onderzoek op duurzaamheid worden onderworpen. | Foto: WS Foto:

Renoveren of toch nieuwbouw?

kruidhof n De ontwikkelingen op de woningmarkt lijken bij de Noordwijkse Woningstichting ook in de bestaande huursector te zorgen voor nieuw elan.

Naast het ontwikkelingen van een aantal bouwlocaties in Boerenburg en Offem Zuid is meer nieuws te melden. Dit keer betreft het de sociale huurwoningen aan de van de Mortelstraat en het daarachter liggende Kruidhof. De verouderde portiekwoningen hebben de volle aandacht van de NWS.

Directeur Willem van Duin bevestigt dat er sprake is van een onderzoek om te bezien op welke manier de woningen kunnen worden verbeterd. Hij benadrukt allereerst dat de betreffende huurders al in december via een uitgebreid schrijven op de hoogte zijn gebracht. Aanleiding was de constatering dat de woningen niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Met name de warmte- en vochtisolatie en evenzo dus de energiezuinigheid zijn simpelweg onvoldoende. Met als gevolg stijgende energiekosten voor de huurders.

Van Duin meldt: 'Voor de huurders die het betreft hebben we inmiddels een korting op de huur doorgevoerd.' Daarnaast gaat het dus om een plan van aanpak. Op korte termijn moet worden vastgesteld wat de meest raadzame oplossing is. En zal de keuze gemaakt moeten worden tussen een grondige renovatie of volledige sloop en herbouw. 'Indien we kiezen voor herbouw zal dit enkele jaren duren,ik verwacht tot 2021. Renoveren zal iets sneller kunnen worden uitgevoerd.'

In het ondernemingsplan 2015-2018 van de NWS is de ambitie al vastgelegd om de voorraad betaalbare huurwoningen tenminste constant te houden en zo mogelijk nog uit te breiden. Dat sluit volledig aan op de actuele politieke opvattingen. Meer dan elders is de beschikbaarheid van voldoende betaalbare huurwoningen in Noordwijk met regelmaat reden tot vragen in de politiek.
Aan de vraag naar goedkope huurwoningen kan al lange tijd niet meer worden voldaan.

Zeker is in dit geval dat van verkoop geen sprake zal zijn maar dat de woningen beschikbaar blijven voor huurders. Van Duin bevestigd wat we eigenlijk al wisten: 'Er is in Noordwijk een groot tekort aan huurwoningen dus bij verhuren ligt voor iedereen het belang'.