Noordwijkers op nieuwjaarsreceptie Noordwijkerhout

receptie n Er waren opvallend veel Noordwijkers getuige van de allerlaatste nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Noordwijkerhout. In het kader van de fusie was er kennelijk de nieuwsgierigheid naar de daarbij behorende laatste nieuwjaarsspeech van burgemeester Goedhart.

In de hal van het Noordwijkerhoutse gemeentehuis was het dan ook een drukte van belang. De sfeer van samengaan was voelbaar. Voor- en tegenstanders van de fusie wensten elkaar voor de laatste maal een voorspoedig 'Noordwijkerhouts Nieuwjaar' toe. Burgemeester Goedhart verwelkomde iedereen op de bekende laconieke manier waarbij hij opmerkte: 'Ook in 2018 is Noordwijkerhout nog een zelfstandige gemeente.' Maar natuurlijk bleek deze architect van de fusie tussen 2 gemeenten, die aanvankelijk zelfstandig wilden blijven, ook realist: 'We gaan er natuurlijk alles aan doen om op 1 januari 2019 de oude gemeente spic en span af te leveren. We gaan de nieuwe gemeente Noordwijk een goede start geven.' De burgemeester somde de belangrijkste activiteiten op die noodzakelijk zijn richting de nieuw te vormen gemeente. Als eerste noemde hij een nieuwe en modern ingerichte ambtelijke organisatie. Daarna de nodige en aan de eisen van het nieuwe beleid aangepaste huisvesting. Goedhart verduidelijkte: 'We gaan met elkaar de ambtelijke beleidskracht en uitvoeringskracht organiseren die je tegenwoordig als gemeente en als burgerbestuur nodig hebt om te kunnen functioneren. Daarnaast gaan we voorwaarden scheppen om correct te netwerken met de eigen inwoners en bedrijven. Evenzo voor de netwerken met andere overheden en grote instellingen.
De afsluiting is traditioneel voorbehouden aan Prins Carnaval. En dus werd onder leiding van Prins Veneto en zijn Prima Donna, het 58e Prinsenpaar der Kaninefaaten, het Noordwijkerhouts volkslied massaal en uit volle borst gezongen.


Noordwijk scoort met aanpak openbare verlichting

straatlantaarns n Het gaat de goede kant op met Noordwijk op het gebied van de landelijke doelstellingen met energiebesparing. Met name met de openbare verlichting zoals men de straatverlichting noemt. Het gaat hierbij om zuinig en slim energiemanagement.

Uit een peiling van januari 2017, die vorige week werd gepubliceerd, is duidelijk geworden dat Noordwijk op koers ligt. De gemeente Noordwijk is een actief beleid gaan uitvoeren. Bijvoorbeeld langs de Bosweg en de Koningin Astrid Boulevard en in de La Bassecour Caanstraat zijn de verouderde armaturen vervangen door statische dimregimes. Terwijl de parkeerterreinen aan de K.A. Boulevard zijn voorzien van detectie. Ook is op veel plaatsen de energiezuinige led-lampen aangebracht. Verder zijn er op diverse plekken armaturen met computeraansluiting geplaatst en die kunnen per straat, straatgedeelte of per armatuur ingeregeld worden qua dimregime.
De gemeente doet op haar website nog wel de bekentenis dat het zogenaamde 'slim energiemanagement' vorig jaar in de energiemonitor verkeerd is opgenomen, waardoor de vergelijking dit jaar moeilijk is te maken. Het streven om al in 2030 energieneutraal te zijn lijkt echter steeds meer haalbaar te worden omdat er op dit gebied spectaculaire ontwikkelingen zijn. Naast de openbare verlichting is er voor de gemeente Noordwijk o.a. de belangrijke rol om bij nieuwe ontwikkelingen heldere voorwaarden te stellen en afspraken te maken. En in te zetten op energieneutrale wijken.