Paul de Vreede: 'Er is te vaak sprake van 100 procent bezetting.' | Foto: Wim Siemerink
Paul de Vreede: 'Er is te vaak sprake van 100 procent bezetting.' | Foto: Wim Siemerink Foto:

Oude Dorpskern zucht onder parkeerdruk

n Paul de Vreede: 'Meer groen op het Jeroensplein'

receptie n De jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de Oude Dorpskern werd zoals gebruikelijk goed bezocht. Voorzitter Paul de Vreede stelde in zijn welkomstwoord een extreem hoog wethoudersgehalte vast. Hij doelde op de belangstelling van wethouders Bakker, Barnhoorn en Fles.

De voorzitter wilde dan ook niet nalaten te vermelden dat de contacten met de gemeente steeds een luisterend oor hadden opgeleverd. Hoewel er nog steeds kritisch wordt gesproken over het probleem van de palen op het Jeroensplein. De voorzitter stelde voor in ieder geval meer bomen en planten in te zetten bij een herinrichting.

In zijn jaaroverzicht deed een trotse voorzitter de melding dat de georganiseerde evenementen totaal meer dan 20 000 bezoekers hadden opgeleverd. Paul de Vreede roemde ook de vele vrijwilligers die actief zijn geweest en ook komend jaar actief zullen zijn. Hij kondigde aan dat de najaarslezing zal worden verzorgd door Hein Verkade met als onderwerp 'Het huis van de gewone Noordwijker'.


Sfeerverlichting

De DOD gaat een poging wagen om sfeerverlichting weer aan te brengen in alle lindebomen in de kern. Met nieuwe energiezuinige led-verlichting die in 10 jaar zal worden afgeschreven gaat dit €25,- per boom per jaar kosten. De betreffende commissie is nu op zoek naar sponsoren en rekent er daarbij op dat er zeker ook particulieren zijn die de boom voor hun huis willen adopteren. De cluster Dienstverlening van het ondernemersfonds en ook de gemeente Noordwijk staan er positief tegenover en hebben hun deelname al toegezegd. Zo mogelijk zullen alle 200 lindebomen in de kern van deze verlichting worden voorzien.


Parkeren

De DOD heeft in eigen beheer een parkeeronderzoek uitgevoerd. Met het niet zo opzienbarende resultaat dat de parkeerdruk maar blijft toenemen. De resultaten zouden door de gemeente Noordwijk en het externe bureau dat hier een rol speelt wel heel erg serieus worden genomen. Wel is er opnieuw discussie over de door de gemeente Noordwijk gehanteerde parkeernorm.

Het komende jaar zullen de belangrijke DOD-evenementen natuurlijk weer op de kalender staan. Waarbij de kinderkerstwandeling wordt geprolongeerd. De niet weg te denken tuinenmarkt komt er zeker ook. Maar voor het onderdeel Open Tuinen zoekt men nog vrijwilligers die zich hierbij in willen zetten.
Na de speech van de voorzitter ging men onderling met elkaar in gesprek. Onder het genot van een drankje en een snackje kwamen alle belangrijke onderwerpen naar alle waarschijnlijkheid nogmaals langs. De bijeenkomst was zoals in de Oude Dorpskern gebruikelijk is: historisch, warm, gezellig en open voor iedereen.


Najaarsstempelactie afgesloten met prijsuitreiking

Actie n De intocht van Sinterklaas was tevens het startschot van de najaarsstempelactie van de Noordwijkse winkeliers. Vijf weken lang werden elke week zes winnaars bekendgemaakt, die een volle stempelkaart bij één van de winkeliers hadden ingeleverd. Een groot succes.

Door Ina Verblaauw

Sinds drie jaar doen retailers uit heel Noordwijk mee; dit jaar 48 en zijn er 19.600 stempelkaarten uitgegeven.
Op dinsdag 9 januari kwamen alle winnaars bijeen. Namens de ondernemers bedankte Krijn van der Bent de consumenten voor het winkelen in Noordwijk. De 30 winnaars ontvingen ieder en cheque van € 100,00 te besteden bij een winkel in Noordwijk en een boeket bloemen.
De gelukkige winnares van de fiets werd mevrouw C. Wassenaar uit Katwijk. Voor de afwisseling van het winkelaanbod komt ze regelmatig in Noordwijk. "De afgelopen maand toevallig niet zoveel, aldus mevrouw Wassenaar, maar heb in Noordwijk schoenen gekocht en dat leverde een volle spaarkaart op. Toen ik gebeld werd dat ik in een waardebon had gewonnen, dacht ik dat mijn familie een geintje met me wilde uithalen".
De opoefiets paste niet in haar auto; haar echtgenoot werd gebeld om de fiets op te halen.

De winnaars van de stempelactie. | Foto: Ina Verblaauw