'Het is wat groter gemaakt dan het is'

rel n Voor het eerst sinds lange tijd zou De Grent afgelopen donderdagnacht opeens weer het strijdtoneel voor op rotzooi beluste jongeren zij geweest. Die later in de Hoofdstraat een beddenzaak zouden zijn binnengedrongen en de politie met stenen zouden hebben bekogeld.

Gerben van Duin zag zich in zijn rol als locoburgemeester (burgemeester Rijpstra is momenteel met vakantie in Nieuw-Zeeland) geplaatst voor een onverwacht probleem.

Van Duin vertelt ons maandag na uitgebreid overleg met de politie: 'Nadat het lange tijd rustig is geweest in het uitgaansgebied liep het inderdaad uit de hand. Maar het is wel groter gemaakt dan het is geweest. De groep bestond uit 16 tot 18-jarigen die niet alleen uit Noordwijk kwamen maar ook uit omliggende dorpen zoals Noordwijkerhout en Hillegom. Nadat de politie hen had gesommeerd De Grent te verlaten verzamelden er zich zo'n 150 rondom de snackbar in de Hoofdstraat. En op een gegeven moment drongen enkele jongeren kennelijk uit baldadigheid, de opmerkelijk genoeg niet afgesloten winkel van een beddenzaak binnen. De bewegingsmelder liet de deur namelijk bij herhaling open gaan. Er werd door de binnendringers wel rommel gemaakt maar het kasgeld en de aanwezige telefoons bleven onaangeroerd', aldus van Duin.


Hij vulde aan dat het voor een donderdag bijzonder druk was geweest en dat de politie om tactische reden niemand aanhield om de zaak niet verder te laten escaleren. Er zijn wel degelijk op basis van identiteitsbewijzen namen genoteerd en op camerabeelden zijn veel relschoppers vastgelegd. Uiteindelijk kon de politie na ongeveer een halfuur de rust herstellen. Van aanwezigheid van bouwmaterialen en bouwstenen was volgens van Duin geen sprake. Wel is er met straatstenen en flesjes gegooid.
Inmiddels beraadt men zich op vervolgstappen zoals het confronteren van de ouders van deze jeugdige vandalen met de camerabeelden.


Dat dit kon gebeuren heeft volgens Gerben van Duin mogelijk te maken met het tijdstip van sluiten. Midweeks moet men massaal om 02.00 uur naar buiten, dit terwijl de weekendsluiting van 04.00 uur ervoor zorgt dat het geleidelijker gaat.