Ruimte voor nieuwe agrarische ontwikkeling

boerderij n Koeien nemen kennelijk bij raadsleden een speciale plaats in. Zeker als het gaat om ter visie leggen van plannen die niet voldoen aan het ter plaatse vigerende bestemmingsplan. Naar grote gebouwen voor mensen wordt nogal eens kritischer gekeken.

Het ging in dit geval echter om de aanvraag van een omgevingsvergunning voor het bouwen van een nieuwe zoogkoeienstal aan de Hoogeveenseweg. De op het perceel aanwezige bestaande stallen, samen goed voor 270 m2, worden gesloopt en daarvoor in de plaats wil men 1 stal met een oppervlakte van 720 m2 bouwen. Het betreft dan een zogenaamde halfopen potstal voor de winterstalling van circa 125 koeien. Dat in dit geval het gebouw veel groter is dan het bestemmingsplan toestaat bleek alleen voor Carry Cramer (PvdA/GL) een punt van aandacht. 'We lopen hiermee kans op precedentwerking', merkte zij op.

Verder was een belangrijk deel van de raad lovend. Puur bleek bij monde van Taetske Visser zelfs veeteeltdeskundig. 'Ik word hier heel erg blij van. En ik kan u verzekeren, het zijn prachtige koeien', was haar pleidooi.
Van Bockhove (LSN) was kritischer en wilde wel een lans breken voor de mogelijkheid van paardenstallen in het gebied. 'Als het wat anders betreft dan wachten we eerst nadrukkelijk op de inspraak en luisteren wat iedereen er van vindt. In dit geval doen we bij voorbaat al zo enthousiast dat we dat eigenlijk gewoon over willen slaan', sneed eigenlijk best hout.

Dick Gütlich (D66) wilde hierbij echter nadrukkelijk het onderscheid maken tussen bedrijfsmatige agrarische activiteiten en het als hobby houden van dieren zoals bij paardenstallen het geval zou zijn.
Het CDA was bij monde van Theo Alkemade ook positief en hij hoopte op een gunstig effect op de bijenpopulatie. De raad ging dan ook akkoord met het vrijgeven voor ter inzage leggen.


Sint Jeroensweg gaat na 65 jaar op de schop

wegwerk n Uitvoering van het Noordwijkse Integraal Afvalwaterketenplan voorziet in een jaarlijkse inspectie van delen van het riool zodat er zicht wordt gehouden op kwaliteit en onderhoudsstatus.

Dit jaar is er naast de geplande uitvoering in Boerenburg tevens aandacht voor het 65 jaar oude riool onder de Sint Jeroensweg. Waaraan nu groot onderhoud moet worden uitgevoerd. Hierbij wordt ook inrichting van deze verbindingsweg, inclusief bestrating, parkeervakken en openbaar groen, in een integrale aanpak uitgevoerd. Zoals gebruikelijk werden er geen bedragen genoemd in de voorstellen van het college maar krijgen de burgers slechts de kruisjes voorgeschoteld.
Raadslid Elvader hekelde de lange tijd dat onderhoud werd uitgesteld. Wethouder Salman verklaarde dat dit groot onderhoud nu pas noodzakelijk is. Omdat het allemaal nog steeds veilig is en er geen situaties zijn waar men door de weg heen zakt.
Theo Alkemade (CDA) kreeg nog geen antwoord op zijn vraag op welke manier het parkeren langs de weg zal worden geregeld. Wethouder Salman kon slechts mededelen dat hierop nog op wordt gestudeerd. Maar hij zegde wel toe dat hij de gemeenteraad van de ontwikkeling op de hoogte zal houden. Wat betreft de inrichting is de bestaande Uitwerking Visie Openbare Ruimte (UVOR) het uitgangspunt. Deze visie geeft een beeldomschrijving van het principe ontwerp, de gewenste materialen alsook de gewenste kleuren in deze openbare ruimte. De raad ging daarop akkoord met het gevraagde krediet.