Afbeelding
Foto:

Ontwikkelingsfonds voor toerisme in Noordwijk

naamsverandering n De Stichting Adviesraad en Vastgoedbeheer VVV Noordwijk (St.A&V) is van naam veranderd en heet nu Stichting Toeristisch Ontwikkelingsfonds Noordwijk. Afgekort TON.

De stichting was eigenaar van het pand Grent nummer 8, waarin het voormalige VVV-kantoor en later het Visitor Center waren ondergebracht. Het gebouw werd, na eerdere pogingen tot vervanging en nieuwbouw op dezelfde locatie, in september 2016 aan Bonnike Makelaardij verkocht.

Vanuit de exploitatie van het pand werd aan de Stichting Noordwijk Marketing jaarlijks een aanzienlijke huursubsidie verstrekt als toenmalige invulling van de statutaire doelstelling: 'het stimuleren van de toeristische ontwikkeling van Noordwijk.'
De doelstelling van de stichting TON is geheel in lijn gehouden met de oorspronkelijke. Het bestuur heeft dan ook besloten om de door de verkoop vrijgekomen middelen aan te wenden als jaarlijks te verstrekken subsidie(s) aan projecten die een wezenlijke bijdrage leveren aan de toeristische ontwikkeling van Noordwijk, in economische en/of culturele zin.

Dit betekent dat er jaarlijks, naar verwachting gedurende 10 tot 12 jaar, een subsidiebedrag beschikbaar is van maximaal € 75.000,-. Twee keer per jaar kunnen projecten worden ingediend, tussen 1 januari en 15 februari en tussen 1 augustus en 15 september. Besluiten over de toekenning worden bekend gemaakt op uiterlijk, respectievelijk 30 april en 30 november.

De voorwaarden waaraan een project moet voldoen en de wijze van indiening zijn gepubliceerd in de website van TON (www.TONoordwijk.nl) die vanaf 01-01-2018 is gestart. Een greep uit enkele belangrijke voorwaarden: een project mag nog niet gestart zijn, er is altijd een tweede subsidieverstrekker of financier noodzakelijk. Daarnaast mag de subsidie niet gebruikt worden voor de dekking van exploitatiekosten.

Het bestuur kan zich laten bijstaan door experts bij de beoordeling van subsidieaanvragen. Ze doet haar werk onbezoldigd. Het bestaat nu uit: Henk Kok, voorzitter; Ewout Cassee, secretaris; Tom van Schie, penningmeester; Dolf Beuk, bestuurslid met een commerciële focus. In het afgelopen jaar is het bestuur versterkt met de bestuursleden Jeannette Kok, bestuurslid met een juridische focus en Jaap Visscher, bestuurslid met een financiële focus.


Oorkondes en diploma's voor brandweerlieden

brandweer n In de kantine vond op 5 januari de nieuwjaarsreceptie plaats van de Brandweer Noordwijk. Edo Groenendijk, clustercommandant Hollands Midden, ging in zijn nieuwjaarsrede in op de langdurige kabinetsformatie.

Door Ina Verblaauw

Voor het kabinet de wil om samen te werken vertaalde hij binnen het korps als samenwerken. "Verschillende afdelingen waren op sommige momenten te veel met zichzelf bezig en hadden onvoldoende kennis en begrip over onderwerpen die bij andere afdelingen speelden. Hier ligt een taak voor ons allemaal. Organisatieplannen zijn een basis, maar het is de mens die hier werkt, die het tot een succes maakt". Als geschenk ontving de Brandweer Noordwijk een klok. Symbolisch voor de paraatheid: 365 dagen per jaar, 24 uur per dag.
Dick Peter reikte samen met loco-burgemeester Gerben van Duin oorkondes en diploma's uit. Van Duin sprak, als oud-politieman, zijn waardering uit voor de warme band van de korpsleden onderling. Hij presenteerde de cijfers van het afgelopen jaar. Daaruit bleek dat het door de gemeente ingezette nieuwe campingbeleid zich vertaalt in minder incidenten in het buitengebied. Verder viel op dat de drukste maand in 2017 de stormmaand september was en niet december. Ook het feit dat sinds dit jaar 's Heerenloo onder Katwijk valt, veroorzaakte een daling van het aantal incidenten.
Een aantal korpsleden nam afscheid. Meestal door verhuizing naar buiten Noordwijk. Zij, die naar Noordwijkerhout verhuisden, werden even op de hak genomen. "Jullie dachten Noordwijk te ontvluchten, maar dat gaat door de fusie niet lukken". Opmerkelijk deze avond was het voorstellen van het aantal nieuwe korpsleden. Dat zijn er acht. Een positieve ontwikkeling binnen het Korps Noordwijk.
Bij het jaaroverzicht van de Personeelsvereniging bleek, aan de hand van de sociale activiteiten, hoeveel saamhorigheid er is onder de korpsleden. Een warm bad en één grote familie, waarbij de achterban zeker niet onvermeld bleef.