Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd Noordwijk uitgeroepen tot City of Space. | Foto en tekst: Wim Siemerink
Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd Noordwijk uitgeroepen tot City of Space. | Foto en tekst: Wim Siemerink Foto:

Ruimtevaart centraal

ruimtejaar n In Noordwijk staat het evenementenprogramma van 2018 volledig in het teken van de ruimtevaart. En dat is een weloverwogen keuze. Want de ruimtevaart is niet alleen belangrijk voor de Noordwijkse economie. Ook bij de provinciale en de landelijke overheid is er steeds meer aandacht voor de kennis die er op dit gebied is.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd in de raadzaal het nieuwe, door John Asselbergs ontworpen logo, officieel uitgerold. Burgemeester Rijpstra werd daarbij bijgestaan door een heuse astronaut die zo maar even uit de lucht kwam vallen. Hiermee werd duidelijk gemaakt dat Noordwijk van het evenementenseizoen opnieuw veel werk wil maken.


Space Expo

Directeur Rob van den Berg van het Noordwijks Space Expo stond daar met enige trots bij. Hij vertelde ons heel erg blij te zijn met de keuze voor ruimtevaart. Evenzo met het feit dat Internation Space University hier 'a sizzling summer of space' als studieprogramma gaat uitvoeren.
Space Expo zelf gaat een aantal grote publieksevenementen organiseren. Zo komt er een bijeenkomst met een ruimtevaartpanel waarbij het publiek onder andere de gelegenheid krijgt vragen te stellen. Rob van den Berg hoopt dat hierbij Edwin Eugene Aldrin, na Neil Armstrong de tweede man op de maan, aanwezig zal kunnen zijn.


Projecten voor scholen

Verder komen er bijzondere projecten voor scholen en zal er op de K.W. Boulevard op de Walk of Space, met daar handafdrukken van onze ruimtehelden, dit jaar de eerste vrouwelijke handafdruk worden bijgeplaatst. En wel van Samantha Cristoforetti. Die haar eerste ruimtevlucht had in 2014 met Sojoez TMA-15M.
Bijzonder veel belangstelling wordt verwacht bij een nieuwe activiteit. Dit betreft het lanceren van miniatuurraketten. Demonstratiemodellen, die maximaal 100 centimeter hoog zijn, worden daarbij in het bijzijn van publiek geheel in stijl gelanceerd.

Verder vertelt Rob van den Berg dat Space Expo graag bereid is om met ideeën van Noordwijker aan de slag te gaan en volledig open te staan om samen te werken in de uitvoering van ruimtevaartevenementen. De gemeente Noordwijk biedt mogelijk daarbij een financiële helpende hand. Want juist 2018 geeft inwoners de ruimte om gezamenlijk een geslaagd en breed gedragen evenementenjaar te realiseren.


Echtpaar Oostdam 60 jaar getrouwd

Diamant n Op 31 december 1957 trouwden ze voor de wet en 7 januari 1958 in de St. Jeroenskerk. Jaap Oostdam en Corry van Went vierden zondag hun 60-jarig huwelijksfeest in De Witte Raaf. De locatie is een logische keuze. Op deze plek groeide Jaap op in een gezin met acht kinderen op de toen nog boerderij en bollenbedrijf. Samen met tweelingbroer Gerard en oudere broer Hein ontwikkelde Jaap vanaf 1959 langzaam aan horeca-activiteiten bij het bedrijf toen het toerisme een in opgang kwam.

Door Ina Verblaauw

Het echtpaar leerde elkaar kennen in Leiden. Jaap kwam samen met een oom terug van de koeienmarkt en Corry was aan het winkelen op de Botermarkt. "Dat is een mooi meisje" dacht Jaap toen hij Corry zag. "Dat is er één van Gerrit van Went van het Lindenplein", aldus de oom. Ze maakten kennis en na hun huwelijk ging Corry ook werken in het horecabedrijf. "Dat was voor die tijd best vooruitstrevend. De meeste vrouwen stopten met werken als ze gingen trouwen; ik werkte volop mee. Ook toen we kinderen kregen bleef ik werken. Samen met Jaap in de keuken van het horecabedrijf".

De horeca is hard werken. De twee kinderen Eric en Brigitte, opgegroeid in De Witte Raaf, zagen hun ouders niet altijd, al waren ze wel altijd dichtbij. Vakanties samen was er niet bij. Het echtpaar kon pas vakantie nemen in het naseizoen, als de kinderen op school zaten. Na hun pensionering gingen ze voor het eerst met hun kinderen op vakantie. "De keuze was aan de kinderen". Het werd een mooie vakantie van twee weken op Aruba.
Het echtpaar woont nog steeds op steenworp afstand van het horecabedrijf. "Een beetje tuinieren en elke dag wandelen, want we zijn echte buitenmensen, maar Jaap kijkt altijd nog wel naar het aantal auto's op de parkeerplaats", zegt Corry met pretoogjes. De kinderen wonen allebei in Noordwijk en komen regelmatig op bezoek. "Een bezoek aan onze ouders voelt nooit een verplichting", aldus Eric. "En als we iets te vieren hebben, doen we dat ook", voegt dochter Brigitte eraan toe.

Jaap en Corry Oostdam vierden hun diamanten bruiloft. | Foto: Ina Verblaauw