Ton Donders werd uitgeroepen tot de Noordwijker van het jaar. | Foto: Wim Siemerink
Ton Donders werd uitgeroepen tot de Noordwijker van het jaar. | Foto: Wim Siemerink Foto:

Ton Donders is de Noordwijker van het jaar

n 'Onze naasten zijn simpelweg de mensen om ons heen.'

gala n Tijdens het jaarlijkse Nieuwjaarsgala is er de traditionele verkiezing van 'de Noordwijker van het jaar'. Sinds zijn aantreden uitgereikt door burgemeester Rijpstra. Die in zijn toespraak nog eens benadrukte dat de drie genomineerden, te weten Hugo van der Niet, Hans Melchers en Ton Donders alle drie vertegenwoordigers zijn van het geweldige vrijwilligerskorps dat op allerlei terreinen in de gemeenschap actief is.

Door Wim Siemerink

Het werd uiteindelijk Ton Donders die werd uitgeroepen tot 'de Noordwijker van 2017'. Voor hem waren er de trofee, de bloemen en de taart.
De heer Donders, die is op velerlei terrein heel actief is in de samenleving, reageerde enigszins verbaasd. Maar benutte wel de gelegenheid om de gasten in Huis ter Duin te laten weten dat naastenliefde betuigen eenvoudig is en zei: 'Spreek mensen eens gewoon aan, sla eens een arm om een schouder of geef een aai over een bol. Want onze naasten zijn simpelweg de mensen om ons heen.'

Na afloop spraken we nog even met de enthousiaste winnaar. 'Toen ik een telefoontje kreeg dat ik was genomineerd, dacht ik aan een grap. Maar dat bleek dus een serieuze zaak te zijn', aldus Ton Donders. Die kon bevestigen dat hij op allerlei terreinen als vrijwilliger actief is. Zo staat hij op de zaterdagen van 's ochtends 8 tot 's avonds 9 uur in de keuken op de Duinwetering. Exploiteert daar inmiddels als kok 'de gezonde keuken'. Evenzo is hij als kok actief bij 'Reuring' en in het Trefpunt. Jaarlijks begeleidt hij een groep gehandicapten tijdens de wandelvierdaagse.

Hij merkte tevens op dat er meer is: 'Om ons heen zijn heel veel kwetsbare ouderen. Zij hebben aandacht en steun nodig om niet het slachtoffer te worden van uitbuiting'. Hij legt uit dat hij heeft vastgesteld dat organisaties zoals bijvoorbeeld De Vriendenloterij niets vermoedende mensen met een zeer hoge leeftijd en met een minimaal inkomen heimelijk verleiden tot deelname, die daardoor in problemen raken.' Noordwijker van het jaar', Ton Donders, heeft daar geen goed woord voorover en maakt zich sterk om in die gevallen ook een helpende hand te bieden.


Kerstpakkettenactie was groot succes

Kerstactie n De diaconieën van de Protestantse Kerk Noordwijk en de Parochiekern St. Jeroen en Maria ter Zee hebben in 2017 opnieuw een Kerstpakkettenactie georganiseerd.


De actie was gericht op twee doelgroepen, namelijk ontvangers die juist wat extra aandacht nodig hebben tijdens de Kerstperiode en ontvangers die juist een materiële behoefte hebben. Aan de vertrouwenspersonen is gevraagd om bij de aanmelding daar onderscheid in te maken. Daarnaast is er gevraagd om aan te geven of het gezinnen met kinderen onder de tien jaar betreft, daarvoor werd iets extra's gegeven. Daar is goed op gereageerd.


Toen de aanmeldingen binnen kwamen, bleek opnieuw dat van de Kerstattentie meer werd voorgesteld dan werd verwacht. Uiteindelijk betrof dat 98 stuks van de voordrachten. Voor een kerstpakket werden 163 mensen voorgedragen, waarvan 38 gezinnen met kinderen. Totaal dus 261 aanmeldingen, terwijl we uitgegaan waren van een totaal van 225 aanmeldingen. Met name de Kerstattentie wordt als waardevol gezien, hieruit blijkt immers dat er aan deze mensen wordt gedacht tijdens de feestdagen.

Uiteindelijk zijn er 98 kerstattenties en 157 kerstpakketten samengesteld. Een totaal van 255 stuks. De kerstattenties hebben allemaal een bestemming gekregen. De gezinnen met kinderen ontvingen ook een kindertasje. Voor het inpakken van de pakketten en de bezorging konden we rekenen op een flink aantal medewerkers, waaronder wederom nieuwe vrijwilligers.
Van de kerstpakketten kon een klein aantal niet worden bezorgd omdat we de mensen meerdere malen niet thuis troffen. De voedingsmiddelen uit deze 7 pakketten zijn naar de Voedselbank gebracht.


Voor het financieren van de Kerstpakkettenactie ontving men veel giften, waarvoor hartelijk dank aan de gevers.

Samengevat kan men terugkijken op een geslaagde kerstpakkettenactie.

De diaconieën hebben 98 kerstattenties en 157 kerstpakketten samengesteld. | Foto: PR