Afbeelding
Foto: PR

Wethouder Van Duin over sexuele intimidatie: 'Natuurlijk gebeurt het ook in Noordwijk'

intimidatie n Grensoverschrijdend gedrag en sexuele intimidatie in de sportwereld hield het nieuws even bezig. Oud-minister Klaas de Vries, voorzitter van de onderzoekscommissie noemde de resultaten van het onderzoek zeer schokkend.

In de raadsvergadering van Noordwijk vroeg Carry Cramer (PvdA/GL) daarom aandacht voor dit rapport van de commissie de Vries. Wethouder Van Duin zei hierop dat hijzelf ook verontrust had gereageerd en dat het onderwerp de aandacht heeft in Noordwijk. 'We kunnen het er met elkaar niet genoeg over hebben, want de sportvereniging moet een veilige omgeving zijn', aldus de wethouder. Raadslid Janine Passchier reageerde direct met het verzoek verder te kijken dan alleen maar bij sportclubs. 'Overal waar kinderen met begeleiding te maken krijgen moeten we oplettend zijn', aldus Passchier.

Opnieuw op de agenda

De wethouder gaf haar daarin gelijk en meldde dat dit alles in het college al eerder aandacht kreeg. De wethouder: 'Natuurlijk gebeurt het ook in Noordwijk en daarom doen we opnieuw een beroep op de sportbestuurders en zetten het nogmaals op de agenda van de Sportraad Noordwijk. 'De wethouder noemde het Centrum voor Jeugd en Gezin als mogelijk platvorm waar deskundigheid voor handen is en mogelijk kunnen doorverwijzen. Het gaat daarbij om meer, zoals pesten,verbale of zelfs fysieke agressie en naast intimidatie ook om discriminatie.

Actief beleid

Een kort rondje langs enkele Noordwijkse sportclubs geeft aan dat bestuurders er heel verschillend mee om gaan. Wij stelden hen de vraag: 'kent u vereniging een protocol ' en ook 'is er een vertrouwenspersoon bereikbaar en voert u actief beleid op dit gebied?'

Er zijn in Noordwijk een aantal clubs die het werkelijk heel serieus aanpakken. Vaak op initiatief van de landelijke sportbond die een begeleidingsprotocol hanteren. Maar er waren ook zeer teleurstellende reacties. 'Omdat er bij ons alleen maar vrouwelijke begeleiders zijn lijkt het onnodig, maar misschien moeten we er toch nog aandacht aan besteden', was er zo een. Bij andere clubs is er wel een protocol en levert het Centrum voor Jeugd en Gezin de vertrouwenspersoon. Telefonisch contact met hen bevestigt ons vooroordeel dat hier niet kan worden gerekend op adequaat handelen. Uiteindelijk meldde zich namens CJG de voorlichtster van Haagse GGD. Die echter geen antwoorden kon geven op onze vragen. Het lijkt dan ook noodzakelijk dat een vertrouwenspersoon veel dichter bij de leden van de club moet staan, waarna doorverwijzing naar deskundigheid een tweede stap moet zijn.

Een voetbalclub elders in het land die het zeer serieus aanpakt verwoord het op de website zo: 'De vertrouwenspersoon werkt altijd op basis van vrijwillige medewerking, Is zichtbaar onzichtbaar. Als lid weet men wie het is maar ook dat er in onzichtbaarheid wordt gewerkt. Gesprekken worden met niemand gedeeld. Alles wat er wordt besproken blijft tussen jou en de vertrouwenspersoon.' Helaas blijkt dat dit In Noordwijk nog lang niet overal goed geregeld is en daarom zullen bestuurders hun verantwoording moeten nemen.


Goed voornemen

muziek n Het is de tijd van goede voornemens. Stoppen met roken, meer bewegen en minder eten zijn de meest gebruikelijke voornemens. Maar bij Harmoniekapel Crescendo hebben ze een ander suggestie: ga muziek maken!

De leden van Crescendo weten het zeker: samen muziek maken is het mooiste dat er is. Het biedt ontspanning, het is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het is ook gewoon erg gezellig. De vereniging weet zich in haar opvattingen gesteund door niemand minder dan koningin Máxima. Als erevoorzitter van het 'Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas' is zij groot voorstander van meer muziekonderwijs en meer actieve muziekbeoefening. De Noordwijkse muziekvereniging wil graag zoveel mogelijk mensen in staat stellen om muziek te maken. Er worden dan ook regelmatig acties gehouden waarbij geïnteresseerden informatie kunnen krijgen over deze fantastische hobby. Zo is er op vrijdag 12 januari 2018 een zogenaamde open repetitie voor jong en oud. Iedereen die wel eens wil zien en horen wat er bij een muziekvereniging te beleven is, is van harte welkom in de repetitieruimte van theater De Muze. Uiteraard kunnen er ook instrumenten worden uitgeprobeerd. Degenen die al een instrument kunnen bespelen worden van harte uitgenodigd om vrijblijvend een keer mee te spelen met het B-orkest van Crescendo. Vanaf 18.45 uur kunnen er instrumenten uitgeprobeerd worden. De repetitie begint om 19.30 uur. Nadere informatie kan worden verkregen door een mailtje te sturen naar opleiding@crescendo-noordwijk.nl.