Opnieuw subsidie voor thema-evenementen

thema n Het college van B&W heeft op 19 december de subsidieregeling voor het komende evenementenjaar vastgesteld. Voor het derde achtereenvolgende jaar is dit gekoppeld aan een jaarlijks thema. Voor 2018 is dit gericht op promotie van Noordwijk in het kader van de ruimtevaart.

Na de viering van '150 jaar badplaats' werd vastgesteld dat gerichte promotie vruchten afwerpt. Het thema 'sport' bracht daarna duidelijk en vooral meetbaar het gewenste resultaat. Het jaar 2018 wordt daarom het jaar van 'Space'. Er zijn al diverse aansprekende en aan 'space' gerelateerde hoogtepunten zoals de officiële opening van het Gailileo Reference Centre en ' the Sizzling Summer of Space' van de International Space University. Er is nu de mogelijkheid om bij het organiseren van evenementen gebruik te maken van een subsidieregeling, want het college wil vooral evenementen mogelijk maken die juist inwoners stimuleren mee te doen en daardoor ook bezoekers meer bekend te maken met de grote betekenis van ruimtevaart voor Nederland en voor Noordwijk in het bijzonder. Noordwijkers met goede ideeën worden opgeroepen om vooral initiatief te tonen en indien nodig subsidie aan te vragen. De voorwaarden zijn dat het evenement vernieuwend is, het Noordwijk op de kaart zet als lucht- en ruimtevaartgemeente en bovendien innovatief is en gericht op jongeren. Op de website van de gemeente staan een aanmeldingsformulier en de voorwaarden.

Begin maart moet het binnen zijn, want dan worden alle aanvragen beoordeeld.


Hergebruik van hulpmiddelen is goed geregeld

hulp n Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week de vragen beantwoord van CDA Noordwijk over het hergebruik van hulpmiddelen als trapliften, rolstoelen en scootmobiels.

Het CDA had deze vragen gesteld naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf waarin werd gemeld dat er ergens een traplift werd weggegooid nadat de gebruiker was overleden en dat terwijl de achterblijvende echtgenoot graag gebruik had willen maken van deze voorziening. Het CDA is voorstander van hergebruik van de diverse extra voorzieningen en hulpmiddelen zoals trapliften, scootmobiels en rolstoelen en wilde weten hoe dit in Noordwijk gebeurt.

Het college laat hierop weten dat hier ter plaatste de ISD namens de gemeente bepaalt of een hulpmiddel wordt ingenomen of niet. Diverse hulpmiddelen zoals scootmobiels en rolstoelen worden niet aangekocht, maar gehuurd en zijn dus eigendom van de verhuurder. Bij overlijden wordt de huurovereenkomst ontbonden en geeft de ISD opdracht aan de verhuurder om het hulpmiddel op te halen. Voor woningaanpassingen waaronder de traplift en elektrische deuropeners gelden andere normen. Er wordt per geval bekeken of de achterblijvende partner daarvan gebruik kan maken en dan wordt in Noordwijk in tegenstelling tot een aantal andere gemeenten de voorziening niet weggehaald. Een traplift bijvoorbeeld is tijdens de afschrijvingstermijn van 10 jaar in bruikleen. Daarna bepalen erfgenamen of achterblijvende partner wat er mee gebeurt. Rolstoelen, scootmobieis en andere hulpmiddelen worden in Noordwijk altijd zoveel mogelijk hergebruikt. Omdat het spullen zijn die in eigendom van de leverancier blijven, hebben zij daar ook zelf alle belang bij.

Het college komt ten slotte tot de conclusie dat het in Noordwijk eigenlijk allemaal heel goed is geregeld.