Het leek vijf voor twaalf te zijn voor de Noordwijkse retail. Wethouder Barnhoorn ervaart een nieuwe dynamiek.
Het leek vijf voor twaalf te zijn voor de Noordwijkse retail. Wethouder Barnhoorn ervaart een nieuwe dynamiek. Foto:

De Noordwijkse detailhandel zit in de lift

Economie n 'Samenwerking tussen ondernemers, Noordwijk Marketing, de gemeente Noordwijk en financiering vanuit het ondernemersfonds is noodzaak voor een gezonde toekomst van de Noordwijkse retail.

Dat meldt de wethouder van economische zaken Pieter Jan Barnhoorn in een brief aan de gemeenteraad. Hij voegt daaraan toe: 'En met name de beleving in openbare ruimte en winkelgebieden moet, in onze snel veranderende wereld, steeds opnieuw worden versterkt.' En ook dat de Noordwijkse detailhandel in de toekomst rekening moet blijven houden met steeds veranderend consumentengedrag.

In 2014 startte een samenwerking van Gemeente Noordwijk en de winkeliers met het project met de veelzeggende naam ' Expeditie Shoppen'. Waarbij als uitgangspunten centraal stonden: samenwerken, positioneren en profileren,kiezen voor concentratie en financieren.
De politiek begreep dat samenwerken met ondernemers noodzaak was omdat er een aantal dreigingen op Noordwijk af kwamen. Waarbij verpaupering van de winkelstraten door leegstand, zoals op veel plaatsen in Nederland, wel het meest tot de verbeelding sprak. Maar het ging natuurlijk ook over verlies van werkgelegenheid, de economische vitaliteit, het voorzieningenniveau voor bewoners en de invloed van de detailhandel op het toerisme.
Daarom werd een retailmanager aangesteld die met concrete opdracht te komen tot
een sterk en vitaal management van de winkelgebieden. Plus het toekomstbestendig maken van de Noordwijkse retail.
Men besloot al snel tot het samenstellen vaneen bestuurlijke organisatie, het instellen van werkgroepen, het uitbrengen van aan manifest en tal van initiatieven om kennis kwaliteit en kunde te verhogen. En bovendien om de samenwerking onderling nog verder te verbeteren.
Dit resulteerde volgens de wethouder in innovatieve initiatieven en een opzienbarende nieuwe dynamiek in de retail. Waarbij de winkelgebieden zich profileerden als een sociale omgeving waar mensen niet alleen winkelen maar elkaar ook willen ontmoeten.


Structureel

Inmiddels is een structurele aanpak uitgangspunt waarbij de financiƫle ondersteuning vanuit het ondernemersfonds en uit het innovatiefonds werd ingezet voor de nodige ontwikkelingen zoals een structureel acquisitiebeleid . Waarbij actief wordt gezocht naar ondernemers die het Noordwijkse aanbod kunnen verbeteren.
De wethouder komt met een aantal interessante cijfers. In 2016 was de omzet in de winkels totaal bijna 130 miljoen euro, waarvan zo'n 10 % kwam vanuit het toerisme. Dit bleek bij elkaar een stijging van 13% ten opzichte van 2011. 'Positieve ontwikkelingen in Noordwijk', stelt de wethouder vast. Want in de Bollenstreek totaal liep bijvoorbeeld de besteding van niet dagelijkse artikelen terug terwijl er in Noordwijk juist meer werd besteed door dezelfde doelgroep.
Voor de Hoofdstraat is het faciliteren van het toerisme van groot belang want de hogere besteding vanuit die sector verbloemd de dalingen van de lokale bestedingen. Er blijkt behoefte aan aanbod van dagelijkse boodschappen, zowel voor bewoners als voor de toerist.

Ook voor de retail in Noordwijk aan zee wijst de wethouder nadrukkelijk op het veranderend consumenten gedrag en de concurrentie van het internet. Hoewel de positieve geluiden heel breed doorklinken waarschuwt de wethouder niet alleen voor noodzakelijke ontwikkelingen aan zee maar met name ook voor de verschuivingen in het Kerkstraat-gebied. Dit als gevolg van het uitblijven van de tweede super aan de Bronckhorststraatzijde en de daaraan verbonden komst van landelijke ketens of warenhuizen. De wethouder concludeert tot slot dat een structurele aanpak voor heel Noordwijk noodzakelijk is en dat daartoe actuele koopstroomgegevens een onmisbare leidraad vormen voor beoordelen, onderbouwen en ontwikkelen van nieuwe ontwikkelingen. Die nuttig zijn voor de retail maar ook voor het toeristisch product.