Het wachten is op nieuwe nota Parkeren en Stallen

parkeernota n De parkeerprobleem in Noordwijk oplossen houdt de politiek al lange tijd bezig. Het college heeft de hoop gevestigd op de resultaten van diverse onderzoeken en mogelijke het ruimhartig faciliteren van nieuwe ontwikkelingen. Maar voorlopig zet het college eerst nog in op het optimaal benutten van de reeds aanwezige mogelijkheden. Intussen is het wachten op alweer een nieuwe nota Parkeren en Stallen. Die echter nog moet worden uitgewerkt.

Dat blijkt uit de antwoorden die het college geeft op de vragen van D66. Dat zo'n nieuwe nota wel erg contentieus moet worden uitgewerkt blijkt op dit moment uit de praktijk. Omdat het in de huidige nota ontbreekt aan eenduidigheid waardoor bij nieuwe ontwikkelingen ontwikkelaar en omgeving een andere uitleg kunnen geven aan de bepalingen.
Het college kan bovendien op eigen inzicht nu nog de parkeeroplossing onderdeel maken van de totale deal over de grondprijs, grondruil en het bouw- en woonrijp maken. Het college hanteert als belangrijk uitgangspunt altijd dat de directe omgeving moet worden beschermd tegen parkeeroverlast en een te hoge parkeerdruk.
De noodzaak om bij nieuwe ontwikkelingen integraal naar parkeeroplossingen te kijken zoals onlangs in Boerenburg noodzakelijk werd gevonden, is in de huidige Nota Parkeren en Stallen niet onderkent. En derhalve is er voor het dwingend opleggen op dit moment juridisch geen ruimte. Slechts goed overleg met de betrokkenen over een gezamenlijke aanpak kan dan een oplossing bieden. Daarbij zullen dan kosten en baten voor de partijen altijd leidend zijn.


Stichting Sportbedrijf krijgt nieuwe toekomst

Sport n Het college gaat de gemeenteraad voorstellen om de in 2011 opgerichte stichting Sportbedrijf jaarlijks een extra bedrag van €46.200,- toe te kennen. Dat zou nodig zijn om de stijgende exploitatielasten op te vangen. Een nieuwe manager, toenemende energielasten en het anders inrichten van schoonmaakactiviteiten zijn daar onderdelen van.

In Noordwijk is er een sportbedrijf dat de faciliteiten tot sportbeoefenen niet alleen beheert maar ook exploiteert. De gelegenheid tot sport beoefenen isvan grote betekenis geworden waarbij een bedrijfsmatige aanpak noodzakelijk bleek te zijn. Het sportbedrijf is tot nu toe ondergebracht in een stichting. Dat biedt de gelegenheid om gebruik te maken van een bestaande regeling waardoor BTW aftrekbaar wordt. Zodat er jaarlijks grote bedragen kunnen worden teruggevorderd van de belastingdienst. Dit wordt straks weer bijzonder actueel en financieel interessant bij de renovatie van het SJC-sportpark. Bij de realisatie van Sportpark Duinwetering leverde dit een voordeel op van maar liefst twee miljoen euro. Maar stichting Sportbedrijf is meer dan de exploitant van spotvoorzieningen. Het is ook de werkgever van de buurtsportcoaches, van een regisseur voor het project 'Jongeren op gezond gewicht', en van de sporthalbeheerders. Deze vorm van gemeentelijk beheer is riskant. Het is denkbaar dat de landelijke overheid de voorwaarden hiervoor aanpast. Met het oog op wijzigende wet- en regelgeving wordt de rechtsvorm van de stichting daarom ook op korte termijn gewijzigd in een B.V. Het college suggereert dat ook Noordwijkerhout gaat meeprofiteren.