'Het cement en het hart van de samenleving".

Vrijwilligers n Jaarlijks wordt de verkiezing van de vrijwilligers van het jaar gekozen in de maand december. Voor deze verkiezing worden alle vrijwilligers van Noordwijk uitgenodigd.

Door Ina Verblaauw

"Dit jaar hebben we het omgegooid", aldus Aleid Guijt. Zij is sinds augustus adviseur service punt vrijwillige inzet Welzijn Noordwijk. "Alle vrijwilligers staan centraal en daarom heen vinden de verkiezingen plaats". Dat deze opzet geslaagd lijkt, bleek uit de opkomst. Ondanks de glibberige wegen was de zaal van Theater De Muze nagenoeg vol op dinsdagavond 12 december.
De presentatie van de avond was in handen van Linda Janmaat. Zij leidde de bezoekers door het avondprogramma. Dat begon met een korte foto presentatie van alle genomineerden, zowel groepen als individuen.
Vervolgens was er een optreden van Marcel de Groot. Hij zong Nederlandse luisterliedjes en begeleidde zichzelf daarbij op gitaar. Zijn teksten raakten bij menigeen een gevoelige snaar. De zoon van Boudewijn de Groot sloot af met een pittige blues. "Uit ervaring weet ik dat het biertje na zo'n blues veel lekkerder smaakt". Daarna knalde: "Simply the Best" van Tina Turner de zaal in, waarna Dorine Holman, als voorzitter van de jury, de winnaars van de vrijwilligersprijzen bekend kon maken. "Geen 3e, 2e en 1e prijzen, maar per categorie drie prijzen voor drie winnaars in willekeurige volgorde", aldus Holman namens de overige juryleden Tom van Schie, Henk Admiraal en Mirjam Luijer. "Ondanks dat we zijn overstelpt met mooie nominaties", was de jury het snel met elkaar eens.
Wethouder Marie-José Fles reikte de prijzen uit in de categorieën: organisatie, individu en aanmoediging. De winnaars werden de rolstoelwandelgroep Groot Hoogwaak, Kinderboerderij 't Schaapsherdertje, de interkerkelijke groep M25, Rob Stokmans opstapper bij de KNRM, Ton Donders, beheerder van de gezonde sportkantine van VV Noordwijk en de uit Irak afkomstige Ali Al Hashemy, die fulltime vluchtelingen helpt bij aankomst in Noordwijk.
Wethouder Fles sprak alle prijswinnaars toe, maar ook alle aanwezigen in de zaal: "Wij als gemeente hebben enorm veel waardering voor iedereen die zich actief inzet voor Noordwijk. U bent het cement en het hart van de samenleving".


Nominaties 'Noordwijker van het jaar 2018' bekend

gala n Traditioneel wordt tijdens het Nieuwjaarsgala op 2 januari in Grand Hotel Huis ter Duin de nieuwe 'Noordwijker van het Jaar' bekendgemaakt. De jury heeft uit alle inzendingen een zorgvuldige selectie gemaakt en drie kandidaten genomineerd die kans maken op de titel.

Inwoners uit de regio Noordwijk konden de afgelopen weken kandidaten aandragen voor de verkiezing. De 'Noordwijker van het Jaar' moet een ingezetene van Noordwijk zijn die zich op breed maatschappelijk terrein gedurende een aantal jaren verdienstelijk heeft gemaakt. Daarbij heeft deze persoon initiatieven ontplooid en processen in gang gezet die een positieve bijdrage geleverd hebben aan de Noordwijkse samenleving.

De jury, bestaande uit burgemeester Jan Rijpstra, de huidige Noordwijker van het jaar 2017 Piet de Ridder en de sponsors van het gala, hebben drie kandidaten genomineerd voor de eretitel. Alle kandidaten zijn uitvoerig beoordeeld.

Hug van der Niet

Hug is al jaren bezig bij de zeilvereniging Noordwijk als een van de grote vrijwilligers. Hij doet daar echt alles, van schoonmaken tot de veiligheid gedurende de hele week. Ook is Hugo actief bij de NIJC. Hier maakt hij de schaatsbaan in orde als het vriest. Met kerst houdt Hug ook het schaatsbaantje in de Zuid netjes. Hug is iemand die voor iedereen klaar staat.

Hans Melchers

Hans is zeker geen onbekende Noordwijker, zo is hij ongeveer 30 jaar betrokken geweest bij de intocht van Sinterklaas in Noordwijk geweest. Volgend jaar maakt hij zijn derde termijn als voorzitter van HSV de Sportvisser vol. Daarvoor was hij al een aantal jaar secretaris bij dezelfde vereniging. Hans is actief geweest in de Noordwijkse politiek bij de VVD en daarnaast is hij bij de toen nog gereformeerde kerk een aantal jaar vrijwillig koster geweest. Bij de basisschool Wakersduin is hij nog een aantal jaar bestuurslid geweest.


Ton Donders

Ton is actief binnen V.v. Noordwijk. Zo heeft hij o.a. training gegeven en kookt hij iedere donderdagavond voor de selectie. Ook kookt Ton iedere vrijdag soep voor de bezoekers van Reuring Noordwijk. Verder is Ton jarenlang actief geweest als commandant bij de vrijwillige bedrijfsbrandweer. Hij is momenteel actief met zijn kookproject in het Trefpunt, waar hij maaltijden bereidt met vrijwilligers. Daarnaast helpt hij oudere mensen met advies betreft financiën of regelzaken. Ton gaat ieder jaar trouw mee met een groep mensen met een verstandelijke beperking die de vierdaagse van Apeldoorn lopen. Ton is buddy van een man met hartproblemen. Jaarlijks neemt Ton een aantal mensen een dagje mee die zelf niet in staat zijn dit te realiseren.

Op 2 januari zal burgemeester Jan Rijpstra tijdens het Nieuwjaarsgala in Grand Hotel Huis ter Duin de 'Noordwijker van het jaar 2018' bekendmaken. Dan zal duidelijk worden wie deze felbegeerde eretitel voor het jaar 2018 mag voeren.

Naast de huidige sponsors is het Nieuwjaarsgala ook altijd op zoek naar nieuwe gegadigden. Bent u geïnteresseerd neem dan contact op met de organisatie via sponsoring@nieuwjaarsgala.nl

Zoals elk jaar gaat de kaartverkoop in een vlot tempo. Kijk op www.nieuwjaarsgala.nl voor de verkooppunten. Hou daarnaast Facebook in de gaten voor de wekelijkse winacties om twee kaarten ter waarde van € 60,- te winnen.