Wethouder Fles tekende donderdag de Duurzaamheidsovereenkomst met Softs World. | Foto: Ina Verblaauw
Wethouder Fles tekende donderdag de Duurzaamheidsovereenkomst met Softs World. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Noordwijk gaat voor duurzaamheid

Groen n In de Oude Raadzaal vond donderdag 14 december de ondertekening plaats van de Duurzaamheidsovereenkomst tussen de gemeente Noordwijk en Softs World plaats. Namens de gemeente wethouder Marie-José Fles en Peter van Dommele namens het bedrijf Softs World.

Door Ina Verblaauw

"De ambitie van de gemeente Noordwijk is om in 2030 energieneutraal te zijn. Daartoe is een energie akkoord Holland Rijnland ondertekend. Al lijkt het nog ver weg; we gaan nu in actie komen om de gestelde doelen in 2030 bereikt te hebben", aldus Fles.
Besloten werd om een overeenkomst aan te gaan met Softs World voor de levering van de Softs Points. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten onderzocht de gepresenteerde plannen en ging hiermee akkoord, evenals de ABNAmrobank.
Van Dommele: "we gaan stilstaande oppervlakte in beweging zetten met zogenaamde Softs Points. Dit zijn multifunctionele panelen, die meer kunnen dan alleen energie opwekken. Schijnt de zon, dan wekken ze schone energie op. Is het bewolkt, dan draaien ze een slag en filteren ze de lucht. Ook dienen ze voor duurzame communicatie, regenwater bufferen en data verzamelen. Gemeenten en bedrijven huren de Softs Points en kunnen hiermee de verplichte verduurzaamheidsmaatregelen uitvoeren". De energie die wordt geleverd, dient voor eigen gebruik. De overige energie kan worden gebruikt voor nabij gelegen andere gebouwen.
De panelen worden niet horizontaal op de daken, maar verticaal tegen de wanden geplaatst. De achterzijde van de panelen kan hierdoor worden gebruikt voor o.a. beplanting of als sponsorbord. De panelen worden in Nederland vervaardigd; de plaatsing en onderhoud zal door lokale bedrijven worden uitgevoerd.
De eerste twee panden waar de panelen zullen worden aangebracht zijn Theater De Muze en het clubhuis van Scouting Norvicus. "Beide organisaties kwamen bij de gemeente met een duurzaamheidsvraag. Daarop is besloten bij beide gebouwen te starten met het plaatsen van de panelen", volgens Fles.


'Kom maar met nieuwe ideeën'

oranjevereniging n Met de Najaarsfeesten van begin september nog vers in het geheugen, wordt er door het bestuur van de Oranjevereniging Noordwijk alweer gekeken naar de Oranjefeesten rond Koningsdag.

Door Ina Verblaauw

De Oranjevereniging bestaat geheel uit vrijwilligers. De bestuurssamenstelling zal in 2018 een verandering ondergaan. Cock Jue, Brigitte van der Vlugt en Els Gelevert nemen na vele jaren afscheid of hebben dat inmiddels gedaan. Het bestuur bestaat momenteel uit voorzitter John Asselbergs, penningmeester Gerard Warmenhoven en secretaris Lydia Havermans. "En dat is een beetje een krappe, éénzijdige bezetting", aldus Asselbergs. "Na de samenvoeging vijf jaar geleden van de twee Oranjeverenigingen zee en binnen, bestaat het bestuur nu alleen nog uit Zeeërs. En ook wij zullen niet eeuwig bestuurslid blijven".

Groot succes ieder jaar is de feesten in de tent op de parkeerplaats voor het gemeentehuis. "Elke dag en avond zijn er festiviteiten die kunnen bogen op een groot aantal bezoekers. De Noordwijkse Avond, de Glitter- en Glamourbingo en Heel Noordwijk zingt Hazes waren afgelopen jaar een enorm succes. Hierbij kan worden gerekend op de geweldige medewerking van Carnavalsvereniging De Noortukkers. Ook voor alle andere activiteiten als o.a. Tobbetje Steken, Truck Pull en de Wielerronde zijn veel vrijwilligers nodig. Tijdens Koningsdag wordt de Kindervrijmarkt georganiseerd en wordt er nog nauwer samengewerkt met Grent Pop.

In omliggende dorpen leven de Najaarsfeesten sterker onder de inwoners. Grotere opkomst aan publiek en deelnemers. "We weten niet precies waar dat aan ligt. Regelmatig krijgen we kritiek dat de Najaarsfeesten in Noordwijk wat oubollig zijn en vernieuwing broodnodig is. Dat begrijpen we heel goed", zeggen Asselbergs en Warmenhoven.

Zijn doen een oproep. "Kom maar met nieuwe ideeën, graag zelfs. Maar doe dan ook mee met invulling van zo'n programma onderdeel". Nodig zijn een gezonde dosis enthousiasme, een uurtje per maand voorbereiden en de helpende hand bieden tijdens de feesten. Voor informatie en aanmeldingen: info@oranjeverenigingnoordwijk.nl

Cock Jue en John Asselbergs: 'Ook wij zullen niet eeuwig bestuurslid blijven'. | Foto: IV