Jolanda van Honk treedt aan als de nieuwe manager Zorg bij Jeroen. Zij neemt het stokje over van Willeke van Delft. | Foto: Ina Verblaauw
Jolanda van Honk treedt aan als de nieuwe manager Zorg bij Jeroen. Zij neemt het stokje over van Willeke van Delft. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Wisseling van de wacht bij Jeroen

zorg n Officieel op 1 januari verlaat Willeke van Delft, manager Zorg, na zeven jaar WZC Jeroen. Zij blijft wel werkzaam binnen de Marente Groep.

Door Ina Verblaauw

"De Raad van Bestuur heeft me gevraagd om leiding te gaan geven aan WZC Van Wijckerslooth en Rustenborch in Oegstgeest. Al eerder was ik door de RvB gevraagd om aan een andere locatie leiding te geven, maar was er toen nog niet klaar voor. Nu denk ik dat het hier in Jeroen tijd is voor een frisse wind en loop ik niet het risico om vast te roesten. Ik ben elke dag in al die jaren met plezier naar mijn werk gegaan".
In de loop van de jaren is er heel veel veranderd in de zorg. "Dat vraagt veel van je medewerkers en jezelf. Veel meer hoog opgeleiden en veel meer deskundigheid. Er heeft en transitie plaatsgevonden van verzorgings- naar de verplegingssetting. De heilige huisjes gingen om en dat heeft veel spanning gegeven. Welzijn van de bewoners is belangrijker geworden. Aan het eind van de dag vragen of iemand een fijne dag heeft gehad en doorvragen als er mogelijk iets niet in orde is. We nemen de tijd en hebben een signaalfunctie gekregen".
Jeroen heeft een open karakter. Regelmatig komen er scholieren langs, zoals onlangs nog met portretteren van de bewoners. Er ontstaat een interactie tussen jong en oud. Bezoekers die komen bloedprikken bij Scal maken regelmatig een praatje met bewoners in de ontmoetingsruimte. Op burendag was er een goed bezochte high tea.
Het motto van Van Delft: "De regels zijn niet in beton gegoten; soms vraagt een situatie om een creatievere aanpak". Het Manifest Ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers heeft zijn uitwerking niet gemist. "Het is duidelijk merkbaar dat er geld is vrijgemaakt voor meer handen aan het bed."
Per 1 januari neemt de 40-jarige Jolanda van Honk het stokje over. Van oorsprong komt zij uit de gehandicaptenzorg en woonde enige tijd in het zusterhuis bij de Willem van de Bergh Stichting. Na jaren gewerkt te hebben in de gehandicaptenzorg, wilde zij wel eens in de keuken kijken bij de ouderenzorg. Net voor de zomervakantie van 2017 zag zij de vacature bij WZC Jeroen. Wat de doorslag gaf om te solliciteren was de omgekeerde piramide. "Centraal bovenaan staan de bewoners en de vele handen aan het bed. Willeke heeft al veel goeds gedaan en het stokje dat ik overneem, is de eigenlijke verdiepingsslag maken. De zorg wordt zwaarder en de eisen die aan het personeel worden gesteld, worden ook steeds zwaarder. Van Honk heeft inmiddels al veel mooie mensen ontmoet: bewoners, familieleden en het personeel.

"Ik voel me thuis in deze organisatie". Van Honk bezoekt regelmatig andere zorgcentra. Centrale vraag die ze zich daarbij stelt is "zou ik mijn moeder hier willen plaatsen?". Een volmondig ja is er voor WZC Jeroen.