De commotie rond de Konijnenveiling mocht de pret niet drukken. De veilingmeester sloeg een record af.
De commotie rond de Konijnenveiling mocht de pret niet drukken. De veilingmeester sloeg een record af. Foto:

Record bij 60e konijnenveiling

Succeseditie n SJC haalde deze week de grote dagbladen. Niet vanwege een sportieve prestatie. Wel omdat er ophef was ontstaan over het feit dat er op de 60e traditionele Konijnenveiling levende konijnen zouden worden geveild.

Een vijftal activistische dierenorganisaties stuurden een brandbrief naar het gemeentehuis. Daarin stond o.a. dat er rekening dient te worden houden met de intrinsieke waarde van een konijn. Dat een konijn niet zonder redelijk doel in zijn welzijn mag aangetast worden. Ook dat impulsaankopen van konijnen moeten worden verhinderd zodat konijnen niet het slachtoffer kunnen worden. Dat zou dan bij de 11 dieren die op de Konijnenveiling zouden worden aangeboden wel het geval zijn.

Aan de organisatoren werd gezegd dat er aangifte tegen hen zou worden gedaan. De vrijwilligers van de club waren even sprakeloos maar bleken daarna wel bijzonder inventief te zijn. Toch gewoon doorgaan was geen optie want organisatie vreesde dat er mogelijk activisten zouden komen om de veiling en dus de feestelijke avond met geweld te verstoren. Daarom werden extra veiligheidsmaatregelen genomen en een extra beveiliger ingehuurd. Bovendien werden de levende konijnen in de kooien vervangen door pluche exemplaren. De jubilerende konijnenveiling was gered.

De opening van de veiling werd verzorgd door 2 mensgrote konijnen die door de volledig bezette veilinghal huppelden. Het bezoekersaantal leed dus niet onder de negatieve publiciteit.
De ophef en bijbehorende aandacht had gezorgd voor extra publiciteit en mogelijk extra bezoekers. Ook de kooplust bleek niet verstoord te zijn. Naast de genoemde konijnen waren de culinaire aanbiedingen met konijn op het menu bijzonder in trek. Er was natuurlijk veel meer. Eigenlijk een wervelende show met naast veilingmeesters Rob en Dammie ook een aantal gastveilingmeesters die bijzondere artikelen aanboden.

Het was volgens voorzitter Herman Meijvogel een zeer geslaagde avond waarna de teller uiteindelijk pas stil stond bij de recordopbrengst van € 89.000,-. Zo maakten de verbijsterde blikken plaats voor een brede glimlach. Ons werd toevertrouwd dat volgend jaar de konijnen zeker weer centraal zullen staan op de 61e Konijnenveiling.