Veel aandacht bij het Rode Kruis voor eerste hulp. | Foto: PR
Veel aandacht bij het Rode Kruis voor eerste hulp. | Foto: PR Foto:

Rode Kruis Benefietgala dit jaar in Huis ter Duin

n EHBO-lessen op middelbare scholen wordt speerpunt

gala n Omstanders zijn in de dagelijkse praktijk sneller bij de slachtoffers dan professionele medische hulpverlening. En steeds vaker horen we dat bij hartfalen snelle hulp van groot belang is. Maar snelle hulpverlening kan in veel meer gevallen levensreddend zijn .

Door Wim Siemerink

Jaarlijks overlijden er bijvoorbeeld in Nederland 3500 mensen aan de gevolgen van verwondingen bij diverse soorten ongevallen. En bij ongeveer 40% daarvan komt dit door bloedverlies. Snelle hulp daarbij is dan ook van heel groot belang. Het is dan helaas nog niet altijd zo dat mensen elkaar dan altijd kunnen helpen. Simpelweg omdat men onwetend is.

Ook regionaal

Het Nederlandse Rode Kruis ziet het als een van haar taken om overal om ons heen een betere hulpverlening te bevorderen. Hiervoor worden er tal van activiteiten georganiseerd. En een ervan wordt komend jaar het geven van EHBO-lessen op middelbare scholen. Omdat juist de jongeren vaak en overal in de samenleving actief zijn. En het Rode Kruis ziet graag dat ook zij in voorkomende gevallen belangrijk en misschien zelfs levensreddend kunnen zijn als hulpverleners.
Het Rode Kruis staat dus niet alleen voor hulpverlening bij grote rampen in het buitenland. Maar is vooral ook lokaal en regionaal actief. Dit regionale Rode Kruis ontmoeten we regelmatig in het dagelijkse leven bijvoorbeeld als EHBO'er bij een ongeval en als vrijwilligers bij de diverse evenementen. Maar zij doen ook aan voorlichting, sociale hulp, EHBO-cursussen en het activeren van zelfredzaamheid in noodsituaties.

Jaarlijks gala

Natuurlijk kost dit geld en in dat verband is het jaarlijkse benefietgala van grote betekenis. Op vrijdag 16 februari 2018 organiseert het Rode Kruis District Hollands Midden een Benefietgala in Huis ter Duin in Noordwijk. Op deze bijzondere avond krijgen de gasten een viergangendiner geserveerd, worden bijzondere veilingstukken aangeboden en bovendien zijn er diverse optredens van artiesten.


Een grote deelname is voor het Rode Kruis van belang en dus is er de oproep aan iedereen om hier een bijdrage aan te leveren. De inschrijving hiervoor is vanaf nu open. Dat kan door bedrijven of organisaties die graag netwerken en hun eigen tafel willen reserveren. Maar ook door geïnteresseerde liefhebbers van lekker eten en een avondje uit die een persoonlijke zitplaats op prijs stellen. Boeken voor deze mooie avond en het verkrijgen van inlichtingen kan via www.galarodekruishm.nl


Vereniging Dienstverlening en Overig steunt drie projecten

steun n Tijdens de algemene ledenvergadering van november heeft de Belangenvereniging Dienstverlening en Overig besloten om een financiële bijdrage te leveren aan 3 projecten. Een totaalbedrag van € 35.000,00 wordt verdeeld over de projecten: Een dementievriendelijk Noordwijk, sfeerverlichting in de Voorstraat en Stichting Noordwijk Marketing.

Er wordt een sociale agenda opgezet waarin samen met mensen met dementie en mantelzorgers wordt gewerkt aan betere diensten en producten en een betere openbare en maatschappelijke ruimte. Op www.samendementievriendelijk.nl zijn tal van voorbeelden, initiatieven en trainingsactiviteiten te vinden over de manier waarop bedrijven, gemeenten en organisaties met elkaar kunnen werken aan een dementievriendelijke samenleving. De doelstelling van de initiatiefgroep is om partijen in Noordwijk te verleiden om dementievriendelijk te worden, met name door kennisvergroting en bedrijfstraining.

Sfeerverlichting Voorstraat

Een sfeervol verlichte Voorstraat waardoor deze mooie straat in de wintermaanden zijn aantrekkelijkheid weer terugkrijgt. Dit zal in 2018 weer gerealiseerd worden volgens de vereniging De Oude Dorpskern.

Noordwijk Marketing

De primaire doelstelling van SNM is het stimuleren van de Noordwijkse economie. Om de krachten te bundelen zijn gemeente en ondernemers hiertoe een publiek-private samenwerking aangegaan. Dit heeft geleid tot de oprichting van SNM. SNM is vanaf de oprichting in 2007 een professionele organisatie met 5 mensen in vaste dienst.

Gedurende het hele jaar bewerkt SNM de bezoekersmarkt met campagnes en activiteiten om bezoekers te verleiden naar Noordwijk te komen. Dit heeft uiteindelijk direct en indirect effect op de Dienstverleners en Overige bedrijvigheid in Noordwijk.