Cees van Wijk: 'We hebben een goede start gemaakt.' | Foto: WS
Cees van Wijk: 'We hebben een goede start gemaakt.' | Foto: WS Foto: Cor de Mooy

Ondernemersfonds succesvol?

Deze week besloot de politiek in Teylingen om na een proefperiode van 2 jaar de stekker weer uit het ondernemersfonds te trekken. Dit omdat daar de ondernemers niet op één lijn konden komen. Reden om aan Cees van Wijk van de NOV te vragen of dit een voorbode kan zijn tot eenzelfde besluit in Noordwijk.

Met de politieke steun van Puur Noordwijk, LSNZ, D66 en PvdA/GroenLinks en de stemmen van VVD en CDA tegen ging de gemeenteraad begin dit jaar akkoord met het instellen van een Ondernemersfonds in Noordwijk. Waarvan de kas wordt gevuld door een verhoging van het OZB-tarief op niet woningen. Iedere OZB betalende ondernemer of instelling doet mee en besluit mee over de investeringen.Sinds 1 januari steunt de gemeente dit initiatief van de Noordwijkse Ondernemersvereniging voor een periode van 3 jaar.


Innovatieve initiatieven

Volgens voorzitter Cees van Wijk, die de politiek wist te overtuigen dat een vrijwillige bijdrage niet werkt, is er ondanks wat tegenstanders door de meeste groeperingen toch een goede start gemaakt. Het oprichten van belangengroepen en de keuzes voor het uitgeven van de beschikbare gelden had tot gevolg dat er innovatieve initiatieven kwamen. Nu is men in ieder geval ervan verzekerd dat iedereen gewoon meebetaald aan de diverse evenementen die Noordwijk worden gehouden. Op de beide bedrijventerreinen die Noordwijk kent, blijkt er nog steeds tegenstand te zijn. Daar ziet men kennelijk weinig in een gezamenlijke promotie en de noodzakelijke organisatievorm.


Fusie

Interessant is nu wat de op handen zijnde fusie betekend voor dit Noordwijkse Ondernemersfonds. Moeten Noordwijkerhoutse ondernemers daar nu aan mee gaan doen of vervalt de regeling? Tegenstanders lijken het aan te grijpen om het genomen besluit per 1 januari 2019 opnieuw ter discussie te stellen. Cees van Wijk bekent dat hij ook niet weet wat het precies gaat betekenen omdat het hier om een uniek geval gaat. Waar inmiddels vanuit de gemeente een onderzoek naar is gestart. Hij verwees naar wethouder Pieter Jan Barnhoorn, die echter hierop nog niet kon reageren.