Bart van der Heiden heeft hart voor zijn werk en leerlingen. | Foto: Piet van Kampen
Bart van der Heiden heeft hart voor zijn werk en leerlingen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

'Visser 't Hooftlyceum is een heerlijke school'

n Bart van der Heiden begint aan nieuwe uitdaging

onderwijs n Hij is al 11 jaar werkzaam in het onderwijs, Bart van der Heiden (32). Elke dag rijdt hij vanuit zijn woonplaats Delft heen en weer naar Rijnsburg. 'Ik doe het met veel plezier en het is het mij wel waard want het Visser 't Hooft Lyceum is een heerlijke school. Het bevalt mij hier heel goed en het is prettig werken in een leuk team.'

Door Piet van Kampen

Na een succesvolle opleiding op de HALO in Den Haag stapte Van der Heiden in het onderwijs. De eerste jaren als part-time leerkracht waaronder vier dagen op de school in Rijnsburg. Sinds zes jaar is hij er een full-time kracht.

'Ik ken alle 300 leerlingen en zij kennen mij' zegt de man die sinds kort binnen de school een andere functie bekleedt. Voorheen was hij decaan, had zitting in het zorgteam, was mentor en heeft ook organisatorische talenten die hem goed van pas komen zoals bijvoorbeeld bij het organiseren van schoolfeesten. Nu is hij teamleider van de brugklas en onderbouw HAVO, VWO en gymleraar. Hij straalt uit dat hij plezier in het werk heeft.

Aandacht

Van der Heiden betitelt het Visser 't Hooft Lyceum als 'zijn' school en de leerlingen zijn 'zijn' kinderen. 'Ik weet wat ze leuk vinden en het is ook belangrijk om hun thuissituatie te kennen. Andersom ben ik een open boek voor hen' vertelt hij openhartig. 'Voor iedereen aandacht hebben is de kracht van onze school, het is zo belangrijk' benadrukt Van der Heiden. 'Dat is de basis voor ons succes'. Dat succes vertaalt zich in het slagingspercentage. De laatste jaren heeft de school twee keer 100% geslaagden afgeleverd en klaar gestoomd voor het vervolgonderwijs. 'Daar zijn wij met z'n allen best wel trots op' glimlacht hij fijntjes. 'Er kan van ons meer worden verwacht dan alleen maar goede cijfers'.

Thuiswerkluw

Op de school is uiteraard aandacht voor passend onderwijs. Daarnaast profileert de school zich met een eigen onderwijsconcept, t.w. 'thuiswerkluw' onderwijs. Wat dat in houdt? De enthousiaste teamleider legt het uit. 'Thuiswerkluw betekent dat er zoveel mogelijk op school wordt gedaan waardoor de leerlingen minder huiswerk hebben'. Er wordt gewerkt met laptops. Als een leerling ziek thuis is kan hij of zij in ieder geval volgen wat er in de klas wordt gedoceerd en loopt zodoende geen achterstand op. 'Wij zijn een school met persoonlijk onderwijs in een overzichtelijke omgeving en op deze manier willen wij laten zien wie zij zijn in de regio' licht hij de doelstelling toe.

Sportief

Bart van der Heiden is getrouwd met Laura en vader van dochtertje Ivy. 'Toen zij geboren was kwamen de leerlingen enthousiast naar mij toe en vroegen hoe ze de naam uit moesten spreken. Sommigen hadden ook aardige attenties gemaakt' vertelt de sportieve teamleider/gymleraar. Ik doe aan veel sporten zoals voetballen, hardlopen en squash. Het houdt je fit'. Onlangs was er een open dag op school. 'Er kwam een aantal oud-leerlingen langs die nu in het hoger vervolgonderwijs studeren en sommigen zeiden 'wij missen de sfeer wel'. Een teken dat het Visser 't Hooft bij hen een goede indruk heeft achtergelaten. Dat doet Van der Heiden deugd.


Kerstlunch in het Vinkeveld voor vluchtelingen

Maaltijd n n De wijkvereniging Vinkeveld en Stichting Marhaba Welkom Noordwijk organiseren op 23 december een kerstlunch voor in Noordwijk woonachtige vluchtelingen. In totaal zijn er 25 vluchtelingen uitgenodigd waaronder diverse die momenteel in het Vinkeveld wonen. Deze vluchtelingen zijn in afwachting van een uitspraak over hun asielaanvraag en wachten in het verlengde daarvan ook op een gezinshereniging.


De stichting Marhaba Welkom Noordwijk organiseert al jarenlang activiteiten waarbij integratie tussen allochtone en autochtone bewoners centraal staat. De stichting werkt samen met o.a. Voetbalvereniging Noordwijk, de gemeente Noordwijk, de politie en het jongerenwerk. En nu dus ook met de wijkvereniging Vinkeveld. Ook de wijkvereniging Vinkeveld streeft naar meer verbondenheid onder de bewoners van haar wijk, daarom sluit deze samenwerking ook prima op elkaar aan.

De kerstlunch vindt van 12.30 tot 15.00 plaats in de eigen ruimte van de wijkvereniging aan het Uitvaltij 2. Aan de lunch zal ook de familie Siaffa deelnemen, de statushouders welke eveneens aan het Uitvaltij wonen.
Naast het gezamenlijk genieten van de lunch waarbij niet alleen de typisch Nederlandse lekkernijen maar ook lekkernijen uit het buitenland geserveerd gaan worden, is er ook volop gelegenheid met elkaar te praten, ervaringen uit te wisselen en naar muziek te luisteren.