Uitstel voor plan middengebied is geen afstel

Bestemming n Vorige raadsvergadering ging de gemeenteraad niet over tot het vaststellen van het bestemmingsplan Middengebied. In de commissie was gebleken dat er van veel kanten kritiek was op de handelswijze van het college.

De VVD kwam daarom met een amendement en D66 een motie. Beiden erop gericht om geen overhaast besluit te nemen maar de tijd te nemen om iedereen met enig belang te betrekken in de besluitvorming. De breed gedragen mening dat hier een speciale situatie was ontstaan deelde het college niet.
Het bestemmingsplan van 2013 kent en hele geschiedenis. In 2014 werd besloten het bestemmingsplan op de lange baan te schuiven in verband met de toenmalige situatie rondom Heijmans en het bouwplan Bloemenzee. Inmiddels is dit laatste van tafel en is het plan Duinenveld omarmd. Reden voor het college om het bestemmingsplan nu te willen vaststellen.
Roberto ter Hark (VVD) verzette zich hiertegen en vond steun bij LSN, CDA en D66. Men vroeg nadrukkelijk van het college om de omwonenden en andere belanghebbende eerst volledig te informeren. Dit bleek o.a. ingegeven door het feit dat er inmiddels van rijkswege een omgevingsvergunning is verstrekt voor het veranderen van de bestemming van een kantoorgebouw. Het college vreesde voor een juridisch conflict en de wethouder verklaarde: Het betreft een conserverend bestemmingsplan waarin alle wijzigingen van de nota van beantwoording zijn verwerkt, zodat inhoudelijk er geen wezenlijke veranderingen zijn. En ook: Een persoonlijke benadering houdt een onverantwoord juridisch risico in.
Het dreigde op een tweespalt uit te lopen maar na overleg tijdens een schorsing bleek het college bereid om het voorstel nog een periode aan te houden en die tijd te benutten om aan alle goede communicatievoorwaarden te voldoen. Om het daarna het bestemmingsplan alsnog vast te stellen.


Fusievoorstel voor laatste oordeel naar Tweede Kamer

Fusie n De wettelijke behandeling, nodig voor de fusie van Noordwijk met Noordwijkerhout,krijgt inmiddels zijn vervolg. De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer is begonnen met de schriftelijke voorbereiding van de parlementaire behandeling.

Het wetsvoorstel tot samenvoegen wordt voorbereid. Er ligt nu dus een officieel document met nog wel de laatste gelegenheid voor directbetrokkenen en belangstellenden om hierop schriftelijk commentaar te leveren. Voor Noordwijkers die nog steeds bezwaren hebben lijkt dit een allerlaatste en hele kleine kans om een fusie te voorkomen. Zouden er toch nog zwaarwegende bezwaren worden ingediend dan zou men kunnen besluiten tot een hoorzitting. De waarnemend griffier van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken, Drs. F.M.J. Hendrickx verwacht echter niet dat er veel bezwaren voor de sluitingsdatum van 22 december in zijn postbox 20018, 2500 EA Den Haag terecht zullen komen.
Deze week dient nog wel de zaak die Raymond Salman heeft aangespannen bij de voorzieningenrechter. De behandeling vindt 14 december om 14.30 uur plaats in het Paleis van Justitie in den Haag. Salman vraagt om via een voorlopige voorziening de gemeente Noordwijk te gelasten om zich te onthouding van elke handeling, besluit of uitgave die als uitvoering van de wet tot herindeling van Noordwijk is op te vatten. Daarnaast om zijn herhaaldelijk verzoek tot voor een raadgevend referendum in te willigen.