De hevige sneeuwval was een spelbreker tijdens de Muzikale Kerstwandeling en Kerstmarkt. | Foto: Ina Verblaauw
De hevige sneeuwval was een spelbreker tijdens de Muzikale Kerstwandeling en Kerstmarkt. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Noordwijk Binnen in Kerstsfeer

kerstmarkt n De 13e Muzikale Kerstwandeling startte met een openingsconcert in de R.K. Sint Jeroenkerk. In zijn openingstoespraak sprak burgemeester Jan Rijpstra zijn bewondering uit voor de inzet van de vele vrijwilliger die de Muzikale Kerstwandeling mogelijk maken en de vele huishoudens die hun deur openzetten om zoveel bezoekers binnen te laten.

Door Ina Verblaauw

Het concert en de overige deelnames hadden een beetje last van de hevige sneeuwval op de zondag. Een aantal deelnemende bands en koren had door de barre weersomstandigheden afgezegd. Een begrijpelijke keuze, waar de organisatie flexibel mee om wist te gaan. De Muzikale Kerstwandeling is een vast begrip in Noordwijk, getuige de vele enthousiaste bezoekers. Even wachten bij een deur werd niet als een probleem ervaren. De organisatie is blij met een aantal nieuwe adressen en nieuwe muziek. Zo blijft het evenement elk jaar weer een verrassing.


De Amnesty schrijfmarathon in het Cultuurcafé werd zondag 10 december, de dag van de Mensenrechten, bijzonder goed gezocht. Er werden brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, en die zonder proces vast zitten omdat ze voor hun mening uitkomen. Dit jaar staan er negen mensen centraal aan wie groetenkaarten worden gestuurd, zodat ze weten dat ze niet vergeten zijn. Eén van het is Ni Yulan uit China. Zij wordt gemarteld, geïntimideerd, zat ten onrechte gevangen en werd zeker zeven keer uit haar huis gezet. Zij komt vreedzaam op voor mensen die gedwongen werden hun huis te verlaten, maar wordt door de autoriteiten voortdurend lastig gevallen. Initiatiefneemster Corline de Groot is enthousiast over de opkomst. "Heel veel mensen pakken bewust de pen om een brief of kaartje te schrijven". Het schrijven is laagdrempelig. Overal op tafel liggen voorbeeldbrieven, die met een persoonlijk tintje gestuurd kunnen worden.


De Kerstmarkt in de Kerkstraat stond vol met kraampjes met leuke kerstspulletjes, oliebollen, snert en allerhande gezelligheid. Niet alle kraampjes waren bezet en de sneeuwval en koude wind waren een behoorlijke spelbreker. Het gegeven dat er weinig bezoekers waren, deed een aantal standhouders besluiten er al vroeg de brui aan te geven. De Kerstman en de schaapshoeder bleven wel tot het eind van de middag hun best doen om de aanwezigen te amuseren.