De wijkavond vor het Buitengebied werd verrassend goed bezocht. | Foto en tekst: Ina Verblaauw
De wijkavond vor het Buitengebied werd verrassend goed bezocht. | Foto en tekst: Ina Verblaauw Foto:

Wijkavond Buitengebied trekt veel belangstelling

wijk n Donderdag 7 december werd wederom een wijkavond georganiseerd. Ditmaal voor het buitengebied, dat zowel Noord als Zuid betrof. Gastheer deze avond was de Zorggroep van 's Heerenloo. Heel veel mensen kwamen af op de wijkavond, wat de organisatie positief verraste.

Organisator namens de gemeente, Hans van Deuren, leidde de avond in. "Deze zomer heeft u een brief ontvangen met de vraag of er behoefte was aan een wijkavond voor de buitengebieden. Uw massale opkomst bewijst dat die behoefte er wel degelijk is. Na twee korte inleidingen krijgt u de gelegenheid om vragen te stellen en indien mogelijk direct antwoord te krijgen van de leden van het College van Burgemeester en Wethouders".
Het voltallig college was present; ook een aantal raadsleden waren aanwezig. Onder het kopje huishoudelijke mededelingen ook een nuttige tip: "maak melding van kapotte openbare verlichting, overvolle afvalcontainers en overige verbeterpunten op de app "verbeterdebuurt".
De eerste inleiding werd gehouden door Joop Hol, regiodirecteur van 's Heerenloo, tevens gastheer van de avond en vertegenwoordiger van alle bewoners. Hij gaf een toelichting op het werk binnen de stichting met in de regio 13.000 cliënten, 2.000 medewerkers en 700 vrijwilligers. Hij sloot af met het tonen van een filmpje, gemaakt en gepresenteerd door cliënten, wat een prachtige kijk gaf op het terrein, de mogelijkheden en de bewoners. "En" voegde hij er met trots aan toe: "één van de grootste werkgevers van Noordwijk".
De tweede presentatie werd verzorgd door wijkagent Peter van der Meer. Hij liet aan de hand van kaarten zien waar meldingen van inbraken, autodiefstallen en -vernielingen plaatsvinden. Opvallend weinig meldingen vanuit de buitengebieden. Met klem benadrukte hij vooral aangifte te doen, zodat de politie een beter beeld krijgt van het aantal misdrijven. "Bel 0900-8844 en bij verdachte situaties meteen 112. De wijkagent is de tussenpersoon tussen bewoner en de politie.
Door de grote opkomst moest er geïmproviseerd worden met de tafelindeling, wat uiteindelijk toch lukte. Bij de zes tafels, waar één collegelid zitting had, lag een kaart van de buitengebieden. Aan de hand daarvan konden de deelnemers de knelpunten aangeven. Alle problemen en suggesties werden genoteerd en zullen in kaart worden gebracht en naar de bewoners van de buitengebieden worden teruggekoppeld. Knelpunten waren o.a. het ontbreken van glasvezelkabels, die in de kernen van Noordwijk wel zijn aangebracht, het ontbreken van fietspaden en het slechte onderhoud, soms lapwerk, van de fietspaden. Ook de door de gemeente aangebrachte beplanting van de bermen gaf bij een aantal ondernemers problemen bij de eigen gewassen.


AED in buitenkast bij gemeentehuis

AED n Veel bedrijven hebben inmiddels een AED (Automatische Externe Defibrillator). Een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. De meeste van deze apparaten hangen binnen in bedrijven en openbare gebouwen. Na kantoortijd onbereikbaar als er op straat iemand wordt getroffen door een hartstilstand.

Door Ina Verblaauw

Op woensdag 6 december stelde wethouder Marie-José Fles de AED buitenkast bij het gemeentehuis in gebruik. De gebeurde met de overhandiging van de code van de buitenkast door Aron Haasnoot van het beveiligingsbedrijf HuschkaGroep aan de wethouder. Het bedrijf doet al veel sponsoring van sportverenigingen in de bollenstreek, maar vindt dat het nu tijd is om meer voor de maatschappelijke veiligheid te doen. "Samen met zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid streven we ernaar om vier kasten per jaar te plaatsen in de regio".

Het werkt als volgt: wanneer iemand een ander ziet die getroffen wordt door een hartstilstand, dient meteen het nummer 112 te worden gebeld. De centrale roept op dat moment via een app of mail geregistreerde EHBO of BHV bevoegde mensen op die binnen zes minuten ter plekke kunnen zijn. Zijn ontvangen de code van de dichtstbijzijnde AED-kast en kunnen eerste hulp verlenen, in afwachting van de inmiddels onderweg zijnde ambulance.

Wethouder Fles doet een dringend beroep op bedrijven om de in het bedrijf aanwezige AED-kast aan de buitenmuur te plaatsen en mensen om zich op te geven voor een reanimatiecursus.

Een AED-apparaat hangt nu In een buitenkast aan het gemeentehuis. | Foto: Ina Verblaauw