Afbeelding
Foto:

'Ik geloof sterk in de combinatie Noordwijk-Noordwijkerhout'

Gerrit Goedhart is maandag 27 november officieel per 1 december herbenoemd tot burgemeester van Noordwijkerhout. Hij blijft aan tot de fusie met Noordwijk op 1 januari 2019. De fusie betekent het ontslag van beide burgemeesters.

Hij is de laatste burgemeester van de gemeente Noordwijkerhout. Voor zover bekend gingen achttien burgemeesters hem voor. "Ik ben dorpsburgemeester geworden omdat ik een jong gezin had. Ik werd relatief oud vader (45) en zocht een manier om gezin en baan te combineren. Ik ken talloze voorbeelden, ook in de politiek, van mannen en vrouwen die carrière maken ten koste van het leven met hun gezin. Achteraf zeggen ze vaak: dat had ik anders moeten doen. Dat heb ik dus niet. En dat vind ik heel prettig. Ik heb echt heel bewust kunnen genieten – en geniet nog altijd - van mijn gezin tijdens mijn burgemeesterschap. Zo'n stabiel thuisfront is belangrijk. De eerste vier jaar was de politieke druk groot maar daarna was het redelijk ontspannen."

Hoe hoopt u dat uw laatste jaar als burgemeester er uit ziet?

"Ik hoop dat wij er in slagen om een mooie fusiegemeente neer te zetten; in een nieuwe structuur en toegesneden op de moderne bestuurstechniek. Een state of the art gemeentelijk apparaat, gehuisvest in een nieuw gebouw. Waar of welk gebouw dat wordt, is overigens nog niet bekend."

Is de fusie de kers op de taart van uw burgemeesterschap?

'Ik heb wel drukkere periodes gekend. Dan leek het avondeten op een pitstop

"Ik ben aangesteld om me met samenwerking bezig te houden. Dus het is wel mooi dat ik kan afmaken waarvoor ik gekomen ben. Ik geloof heel sterk in de combinatie Noordwijk-Noordwijkerhout: het is niet te grootschalig en bovendien worden beide bestuursorganisaties naar een hoger plan getild en dat hebben we echt nodig.

Ik zeg altijd: ik heb me met drie rondjes samenwerking bezig gehouden. De eerste die niet tot stand kwam was Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout, gevolgd door Teylingen, Noordwijk, Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout. En nu dus de feitelijke fusie met de buren. Mede een gevolg natuurlijk omdat de oosterburen Hillegom, Lisse en Teylingen een ambtelijke fusie zijn aangegaan (HLT samen) waaraan wij niet mee wilden doen.

Voorziet u nog problemen?

Het loopt enorm soepel momenteel, daar ben ik heel blij om. Politiek verwacht ik helemaal geen problemen zelfs, want de overgrote meerderheid van beide raden staat achter de fusie. Ambtelijk zal er her der wellicht wel een 'zetje nodig zijn', maar het bestuurlijke draagvlak is in de kern goed. Beide colleges moeten de agenda waarmee ze bezig zijn loslaten en zich gaan richten op de voorbereiding van de nieuwe gemeente. Hier en daar zal dat wellicht nog wat moeite kosten. Ambtelijke structuren moeten ook losgemaakt worden om in een nieuwe structuur op te kunnen gaan. Daarvoor is het nodige pas- en meetwerk nodig. Daar kan je niet omheen.

In het project Toekomstvisie Leidse Regio 2027 wordt ook gesproken met Katwijk en Noordwijk. Hoe verhoudt zich dat tot Noordwijkerhout na de fusie?

"Katwijk behoort – door de uitgebreide nieuwbouw op Valkenburg - bijna tot de Leidse agglomeratie. Maar tegelijkertijd is het zo totáál anders: een zeer op zichzelf gerichte gemeente. En Noordwijk, tja. Door Space Expo, de vijfsterrenhotels en haar congresfunctie zou het 'meer' met de Randstad hebben. Maar het blijft natuurlijk gewoon een dorp in de Bollenstreek. Net als wij. Wij zijn dan misschien wat meer agrarisch. Dat in De Zuid een aantal bedrijvenbonzen wonen die hun brood elders verdienen, maakt Noordwijk nog niet de hotspot van de Randstad. Wij moeten simpelweg uitbuiten dat we in een groen gebied van de Randstad liggen. En tegelijkertijd moet je natuurlijk wel je economische functies in het perspectief van de Randstad ontwikkelen, dat is logisch! En… daar moet je bondgenoten bij vinden. Die zitten in de Leidse Regio, maar ook verder. Het verhaal dat Noordwijk bij de Randstad zou horen en wij niet, vind ik onzin. We zijn één groene enclave in de Randstad en daarin zit een groot deel van ons belang."

Terugkijkend op de afgelopen twaalf jaar, wat was voor u de grootste verandering?

"Het ijs smelt onder je schaatsen hier: in het begin ging het bijna alleen maar om het behoud van het dorp en tegelijkertijd wordt het hele dorp volgebouwd. Dezelfde mensen die zeiden: wij willen het dorp behouden, bouwden grote projecten in het centrum. Ook de ontwikkeling van de winkelstand, het internet, het boodschappen doen en het forenzen verkeer... Geleidelijk aan is er zoveel veranderd!"

Blijft u wonen in Noordwijkerhout?

"Wij begonnen boven slagerij Koot. Het huis waar we nu wonen hebben we gebouwd zien worden. We wonen hier heerlijk en hebben vooralsnog geen verhuisplannen. Vroeger verhuisde je om je opvolger niet 'in de weg te zitten'. Dat is nu niet aan de orde. Mijn vrouw heeft gezegd: 'Zorg eerst maar dat je een baan hebt, dan zien we wel weer'. Zelf werkt ze op het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest. En onze kinderen gaan naar school in Leiden en Oegstgeest. Ook van sport- en muziekverenigingen wordt hier in de buurt gebruik gemaakt. Dus ik moet wel een hele goede reden hebben om mijn gezin te verplaatsen. Bovendien: eind volgend jaar word ik 63. Dus een vaste baan elders zal ik niet zo snel aangeboden krijgen, waardoor de verhuis-verleiding ook niet groot is."

Wat vinden uw kinderen er van dat hun vader burgemeester is?

"Ha! Dat vinden ze niet persé prettig hoor! Daarom wilden ze ook niet naar de middelbare school in Noordwijkerhout. Voor hun directe vrienden en vriendinnen speelt het geen rol, maar onze kinderen worden er niet blij van wanneer ze er op worden aangesproken. Ik herken dat wel. Mijn vader was dominee. Ik had er een pesthekel aan om altijd 'het-zoontje-van-de-dominee' genoemd te worden."

Ik kwam u ooit joggend tegen in het centrum. Sport u nog steeds?

"Te weinig. Ik heb geroeid, gefietst en gezwommen. Maar meer recreatief. Ik loop regelmatig. Vroeger vaak met onze hond. Maar hij snuffelde om de vijf meter, dat is geen hardlopen dus. Maar om fit te blijven is dit wel een fantastische omgeving om te wonen en er regelmatig tussenuit te gaan om een frisse neus te halen of (hard) te lopen in de duinen."

Over de onlangs overleden burgemeester Van der Laan (Amsterdam), een leeftijdsgenoot en ex-collega van Goedhart, zegt hij: "Eberhard was maar een maand ouder dan ik. Hij liet een jong gezin achter, heel tragisch. We hebben nog samen in de raad van Amsterdam gezeten. Hij was een heel andere persoon dan ik: een echte workaholic en bovendien rookte hij veel. Ik werk ook hard, maar op een andere manier. Ik ben meer beschouwend en kan goed doseren. Mensen zeggen vaak: goh, je zal het wel druk hebben. Ik zeg dan: nou, druk... Ik heb wel periodes gekend, waarin ik écht druk was. De laatste periode dat ik in de Amsterdamse raad zat bijvoorbeeld. Toen werkte ik in De Haag, was fractievoorzitter in Amsterdam en ik had een jong gezin. Je had een pitstop tijdens het avondeten en dan ging je naar de volgende vergadering. In de trein sliep je of nam je stukken door."

Heeft u nog ambities?

"Nee, niet in de vorm dat ik nog een stap in mijn carrière nastreef. Dat zit er simpelweg niet meer in. Maar het worden wel 'losse dingetjes'. Ik sta wel open om bijvoorbeeld waarnemend burgemeester te zijn, of bestuursfuncties op vrijwillige basis."