Airbnb en groepshuisvesting leiden tot irritatie

vragen n Tijdens de raadsvergadering werden vragen gesteld naar aanleiding van klachten vanuit het Oude Zeedorp. Tijdens een gehouden wijkavond werd duidelijk dat er in de wijk overlast wordt ondervonden van de toenemende belangstelling voor het exploiteren van particuliere woningen.

Investeerders zouden inmiddels in de wijk huizen opkopen om na een grondige verbouwing daarin in ruime mate buitenlandse werknemers te huisvesten, wat niet alleen overlast bezorgt door het woon-werkverkeer en niet te vergeten luidruchtige vrijetijdsbesteding, maar mogelijk ook in strijd is op de bestaande bestemming. Naast dat het kan leiden tot ongewenste ontwikkelingen en verdringing op de woningmarkt.

Niet alleen worden woningen in de wijk vaak heringedeeld om er een maximaal aantal bewoners te huisvesten, maar er is naast de overlast van de verbouw nog meer. Er zijn inmiddels irritaties ontstaan door de vele verhuisbewegingen en de parkeerdruk. Bovendien blijkt in de wijk de verhuur via het wereldwijde platform Airbnb in toenemende mate te zorgen voor overlast. Airbnb is een website waarop je logeeraccommodaties kan aanbieden of boeken. In de wijk zou een toename zijn van het aantal 'verhuurbedrijven', die naast de overlast voor de bewoners en de invloed op de woonruimteverdeling, bovendien de positie van bestaande hotels zou kunnen ondermijnen. Het probleem heeft inmiddels de aandacht van het college. Maar of er daadwerkelijk kan worden ingegrepen is nog een open vraag waar de politiek in een later stadium over wordt geïnformeerd.


Extra geld en tijd voor innovatie Jeugdhulp

hulp n In de Noordwijkse raad werd uitgebreid gesproken over extra geld voor de Jeugdhulp. Daarbij on verschil van inzicht worden vastgesteld bij de oppositie en de coalitie. Jeugdhulp is een wettelijke taak voor de gemeenten, opgedragen door het Rijk. Gebleken is dat de jeugdhulp in de gehele regio Rijnland voor grote financiële problemen staat.

Op de Noordwijkse begroting is tot en met 2021 ruim 16 miljoen gereserveerd en nu zou er 1,7 miljoen extra nodig zijn. Wethouder Fles vroeg dat extra geld voor dit probleem voor de komende vier jaar. Alle partijen begrepen dat er voor goede jeugdhulp extra geld nodig is. De wethouder wilde een toezegging van jaarlijks bijna €440.000,- voor de komende vier jaar. Maar VVD en CDA wilden de vinger aan de pols houden en in ieder geval na twee jaar de toezegging opnieuw tegen het licht houden. Zij werden daarbij gesteund door een deel van Lijst Salman Noordwijk bij monde van John van der Klaauw. Hierna ontstond een onduidelijke discussie waaruit kon worden begrepen dat de begrotingen van de grote zorginstellingen leidend zijn bij de koers die de wethouder wil varen, om daarmee ruimte te geven aan de nodige innovatie die mogelijk uiteindelijk zou kunnen gaan leiden tot forse bezuinigingsmogelijkheden in de sector.

De VVD hield echter vast aan het standpunt dat de problemen bij sociale hulpverlening zo groot zijn dat er zeer doordacht met de gelden moet worden omgegaan en dat een tussentijdse politieke controle op het handelen van de zorgverlening op zijn minst gerechtvaardigd is. Ook al omdat de Rijksoverheid tussentijds misschien ook extra geld beschikbaar stelt. Met de steun van het CDA en twee raadsleden van LSN bleek er onvoldoende steun voor de argumenten van de VVD, waardoor bestuurders van zorginstellingen kunnen rekenen op 1,7 miljoen extra steun vanuit Noordwijk voor de Jeugdhulp.