Arie van den Berg (NVI) overhandigde het rapport aan de Wethouders Fles en Barnhoorn. | Foto: Ina Verblaauw
Arie van den Berg (NVI) overhandigde het rapport aan de Wethouders Fles en Barnhoorn. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Rapport Toegankelijkheid winkelbestand Noordwijk

rapport n In de Oude Raadszaal van het gemeentehuis vond woensdag 29 november de aanbieding plaats van het rapport over de toegankelijkheid van het winkelbestand in Noordwijk. Arie van den Berg, voorzitter van de Belangenvereniging Noordwijk Voor Iedereen (NVI) overhandigde het rapport aan de Wethouders Marie-José Fles en Pieter Jan Barnhoorn.

Door Ina Verblaauw

"In juli 2016 stemde de Tweede Kamer in met raticficatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Hiermee komt een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet nog meer binnen bereik. De uitvoering hiervan kan alleen met elkaar plaatsvinden", aldus Fles.

Het onderzoek in Noordwijk betrof zowel de winkels van Zee en Binnen. Een delegatie van de Noordwijkse Ondernemersvereniging, vertegenwoordigend de Hoofdstraat, Kerkstraat en overige winkels waren ook bij de aanbieding van het rapport aanwezig. Het onderzoek werd verricht door M25. Dit zijn jongeren vanuit de R.K.- en PKN kerken. Gezeten in een rolstoel bezochten zij 255 bedrijven: winkels, horeca en de strandpaviljoens. 173 bedrijven zijn goed, 43 beperkt en 39 slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers. 68% is goed toegankelijk en met een kleine aanpassing, bijvoorbeeld een drempel, kan dit percentage nog worden verhoogd. Van den Berg deed een oproep aan de NOV om haar leden te stimuleren zich op te geven voor een vermelding in de app "ongehinderd", zodat mensen via deze app kunnen zien welke bedrijven goed toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Ook toeristen zouden bij het zien van de goede toegankelijk kunnen besluiten voor Noordwijk te kiezen. Wethouder Barnhoorn wees erop dat het percentage goed toegankelijk eenvoudig naar de 85% kan. Gebruik kan worden gemaakt van het Innovatiefonds om aanpassingen financieel mogelijk te maken. De NIV stuurt binnenkort aan de ondernemers een brief, ondersteund door de gemeente, waarin de voorwaarden hiervoor worden kenbaar gemaakt. Met de Noordwijkse Woning Stichting zijn afspraken gemaakt over het meer toegankelijk maken van het woningbestand van de Stichting.

De resultaten van het onderzoek zijn per medio december te lezen op de site: www.noordwijkvooriedereen.nl.


Het nieuwe werken in een nieuwe gemeente vereist geld en inzet

fusie n De ophanden zijn de fusie houd niet alleen de politiek maar ook de beide ambtelijke organisaties bezig. Want er resten nog slechts 12 maanden en dan moeten Noordwijk en Noordwijkerhout ook op automatiseringsgebied het samen gaan doen.

Dan, op 2 januari 2019, breekt de dag aan dat de twee ambtelijke organisaties heel gladjes en rimpelloos in elkaar moeten worden geschoven. Heel belangrijk is daarbij dat men kan beschikken over de technische infrastructuur die op veel plekken kan worden gebruikt. Van heel groot belang daarbij is het tijdig harmoniseren van bestaande systemen. En dan moet er per vakgebied dezelfde applicatie kunnen worden gebruikt.

Harmonisatie

De al eerder gewenste harmonisatie moet nu versneld worden uitgevoerd. Werkgroepen zijn inmiddels aan het werk om dat voor elkaar te krijgen. Maar zo'n harmonisatie is volgens de deskundigen toch een bijzonder moeilijk en veelomvattend gebeuren. En nu helemaal, omdat lang nog niet alles duidelijk is. Zo is de plek waar de ambtelijke organisatie geheel of misschien wel gedeeltelijk zal worden gehuisvest nog een groot vraagteken. Apparatuur, beveiligingssystemen, applicaties en nog veel meer kunnen straks oorzaak zijn van onacceptabele stagnatie in de dienstverlening.

Gesneden koek

De Noordwijkse politiek maakte zich in de raadsvergadering dan ook grote zorgen, maar wilde wel akkoord gaan met de door het college voorgestelde plannen en de financiering daarvan. Daarmee zijn bijzonder grote bedragen gemoeid. Zoals een bedrag van € 1.435.000,- voor de aanloopkosten voor te harmoniseren applicaties. En € 2.218.000,- ten behoeve van het vervangingsinvesteringen voor de vervanging ICT informatisering. Voor sommige raadsleden gesneden koek op een bekend terrein, die zich zorgen maakten om de dwarsverbanden, het nieuwe werken en de grote bedragen die er me zijn gemoeid. De burgemeester als portefeuillehouder stelde de minder deskundigen gerust en liet weten dat inmiddels alles volgens planning verloopt en dat het college optimistisch blijft over het verloop naar een nieuwe toekomst.