De opening werd verricht door Gerard Joling en Natasja Froger. | Foto: Willem Krol
De opening werd verricht door Gerard Joling en Natasja Froger. | Foto: Willem Krol Foto: Willem Krol

Opening Winter Wonderland

winter n Vanaf 1 december t/m 14 januari kan er weer volop geschaatst worden in de sprookjesachtige entourage van restaurant Het Zuiderbad aan de Kon. Astrid Boulevard. Donderdag 30 november was de officiële opening.

Vrienden, sponsoren en bouwers waren uitgenodigd voor deze speciale avond. De meegebrachte kinderen zorgden voor een gezellige, ontspannen sfeer. Popelend van ongeduld stonden zij te wachten op het officiële moment. De opening werd verricht door Gerard Joling en Natasja Froger. Gerard als goede huisvriend en Natasja als ambassadeur van de Stichting Het Vergeten Kind, het goede doel waar een deel van de opbrengst heen gaat.

Vanaf maandag 4 december komen alle Noordwijkse basisscholieren vanaf groep 5 een dagdeel schaatsen en chocolademelk drinken. Vervoer wordt verzorgd door Koninklijke Beuk.


Duurzame woningen

duurzaam n Op woensdag 29 november vond in de kantine van Sportpark Duinwetering een informatie-avond plaats voor de eigenaren van grondgebonden woningen in de wijken Grashoek en Boerenburg. In haar welkomstwoord sprak wethouder Marie Jose Fles de ruim 100 geïnteresseerden toe en wees op de mogelijkheid na 1 januari 2018 in aanmerking te komen voor een duurzaamheidssubsidie of duurzaamheidslening.

Mariëlle van der Plas is beleidsmedewerker wonen en duurzaamheid en organisator van de avond. "Een goede opkomst van mensen die interesse hebben om duurzaamheid thuis toe te passen. De bewoners van beide wijken hebben enige tijd geleden een brief ontvangen met de vraag mee te werken aan een gratis energiescan van hun woning. De resultaten van de scans worden vanavond gepresenteerd door het duurzaam bouwloket". De huizen in beide wijken zijn gebouwd tussen 1960-1980.

Duurzaam bouwloket is een digitaal loket met inmiddels 130 punten in Nederland. Vijf woningen in beide wijken werden onder de loep genomen, representatief voor veel soortgelijke woningen. Er moet worden bespaard en worden gezocht naar andere energiebronnen. Na 2050 zijn we in Nederland van het aardgas af; er gaat de komende tijd heel veel gebeuren. De energiekosten stijgen niet; het zijn de belastingen op de energie die stijgen. Na deze mededeling werd aan de hand van warmtescans in de woningen van keuken tot zolder zichtbaar gemaakt waar warmte ontsnapt en waar de warmte goed behouden blijft. Veel eenvoudige tips en weetjes volgden elkaar in snel tempo op.

Aan het eind van de avond was een informatiemarkt met ondernemers die hun duurzame producten presenteerden en vragen van de aanwezigen beantwoordden. Om in aanmerking te komen voor de duurzaamheidssubsidie of duurzaamheidslening wordt verwezen naar de site: www.noordwijk.nl/duurzaamheid of www.duurzaambouwloket.nl. Het indienen van een aanvraag voor een duurzaamheidslening of -subsidie kan bij www.duurzaambouwloket.nl.

De bijeenkomst werd druk bezocht. | Foto: Ina Verblaauw