Een week lang werd Stayokay omgetoverd in een viersterrenhotel.  | Foto: Ina Verblaauw
Een week lang werd Stayokay omgetoverd in een viersterrenhotel. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Stayokay wordt Winterbries

hotel n Al enige jaren wordt in de laatste week van november de Stayokay Noordwijk (voorheen de Jeugdherberg) omgetoverd in een viersterrenhotel.

Door Ina Verblaauw

De eerstejaars hbo/ en tweedejaars mbo studenten Hotelmanagement en Eventmanagement van de Hotelhogeschool TIO Utrecht en Amsterdam runden van 27 november tot en met 1 december hun "eigen" hotel. Drie maanden hieraan voorafgaand kregen de 80 studenten de tijd een thema te verzinnen, voor de bijbehorende aankleding te zorgen, menu's samen te stellen, de hotelkamers op niveau te krijgen, sponsoren te werven en workshops te organiseren. "Dat was heel, heel hard werken", aldus de 17-jarige Ricardo de Haan en de 19-jarige Claire van Dam. Claire en Ricardo geven een rondleiding door Hotel Winterbries, maar worden veelvuldig onderbroken door hun medestudenten met vragen.

Planning

"Een van de grote klussen is het inroosteren van alle studenten. We moeten alles zelf doen. Ik ben nu manager PR en communicatie, maar over twee uur ben ik afwas in de spoelkeuken en morgenochtend ben ik kamermeisje", aldus Claire. Zo krijgen de studenten te maken met alle facetten van het hotelvak.

Ze draaien lange dagen. Ricardo: "gisteravond bardienst gedraaid tot sluitingstijd en vanmorgen om 06.00 uur in de keuken om het ontbijt voor te bereiden".

Volgeboekt

De 13 hotelkamers zijn alle dagen volgeboekt en ook in het restaurant zijn elke avond alle tafels gereserveerd. De bezoekers zijn ouders, vrienden en kennissen. Ook leraren van de hotelschool zijn aanwezig. "Maar nadrukkelijk aan de zijlijn", volgens Jaap Spoorenberg, die dit project al een aantal jaren begeleid. "De studenten leren hier in de praktijk heel veel. Ze moeten sponsoren zoeken, workshops organiseren en continue een viersterrenhotel uitstralen". Het financiƫle aspect is ook onderdeel van het project. De winst gaat naar het Nationaal Ouderenfonds.

Het door de studenten gekozen thema "Hygge", wat Deens is voor gezelligheid, straalt "Hotel Winterbries voor vijf dagen" met de aankleding uit; de vriendelijkheid en gastvrijheid van de studenten bevestigt dit.


Echtpaar Barnhoorn-Zijp is zestig jaar getrouwd

briljant n De naam doet het al vermoeden: Piet Barnhoorn is een echte Noordwijker. Piet ging als technicus werken bij Radio Nora en werd vrij snel overgeplaatst naar Radio Nero in Bussum. Daar leerde Piet Rina Zijp kennen, een vriendin van zijn zus op de huishoudschool.

Door Ina Verblaauw

Het stel had zes jaar verkering. "Ik was pas 15 jaar toen we elkaar leerden kennen en er was woningnood", aldus Rina. Eindelijk na zes jaar kreeg het paar een zolder in een van de villa's in Bussum. Op die zolder werd hun eerste zoon geboren. Al snel konden ze de zolder verruilen voor een heel huis. Daar werden de twee andere zoons geboren. Het echtpaar heeft 45 jaar in Bussum gewoond.

Terug naar Noordwijk

Piet kon na 40 jaar bij de radiostations gewerkt te hebben gebruik maken van de VUT-regeling. Dolgraag wilde het echtpaar terug naar Noordwijk. "We kwamen hier regelmatig, want ik miste het duin en de zee. Het heeft 18 jaar geduurd voordat we eindelijk in aanmerking kwamen voor deze woning. Dolgelukkig waren we". Die verhuizing is inmiddels alweer 11 jaar geleden en beiden hebben er nooit spijt van gehad. "Want in Bussum en omgeving is het niet gewoon om elkaar te groeten op straat of in de winkel, dat gebeurt hier in Noordwijk wel", aldus Rina.

Samen

Toen de kinderen klein waren trok het gezin jaarlijks met de caravan naar Winterswijk. Samen bezochten ze Indonesiƫ en Thailand.

Het echtpaar is goed ter been. Er wordt veel gewandeld en gefietst en elke dag doen ze samen de boodschappen. Puzzelen is ook een hobby; de boekjes liggen binnen handbereik, naast een pakje shag. "Opgegroeid in de tijd dat er een tegeltje in de woonkamer hing met `Het is geen man die niet roken kan`. En elke dag om 12.00 uur een borreltje voor het eten. Piet pakt eveneens elke dag de fiets om even naar de boulevard te gaan om daar met medebewoners het reilen en zeilen van Noordwijk onder de loep te nemen.

De heuglijke dag vierde het echtpaar omringt door alle kinderen, de vijf klein- en twee achterkleinkinderen met een etentje in het Wapen van Noordwijkerhout.

Het diamanten echtpaar samen met de burgemeester. | Foto: Ina Verblaauw