Adventsactie helpt kinderen in Rwanda

actie n In de Iona-viering van zaterdag 9 december wordt extra aandacht besteed aan de Adventsactie "Straatkinderenproject CECYDAR in Rwanda". Door middel van foto's en presentaties wordt zichtbaar wat dit project inhoudt. Er wordt tijdens de viering op het project ingegaan en tijdens de viering wordt voor het project gecollecteerd. De viering begint om 19.00 uur. Maar vooraf wordt ook informatie getoond.

Net als in veel andere landen in Afrika leven in Rwanda veel kinderen op straat. Vaak zijn ze hun gezin ontvlucht vanwege extreme armoede, ziekte, misbruik of geweld. Sommigen zijn wezen en eindigen op straat omdat niemand voor hen zorgt. De organisatie CECYDAR vangt al sinds 1992 straatkinderen op in de hoofdstad Kigali en plaatst hen zo snel mogelijk terug in een gezin.

Om deze kinderen van de straat te redden en hen een toekomst te geven, heeft Fidesco in 1994 in Kigali een duo-project gesticht: een centrum voor straatkinderen dat voor onderdak en scholing zorgt en een centrum voor de promotie van verzoening en vrede. Het centrum draagt de naam van de stichters van Fidesco in Rwanda, een echtpaar dat tijdens de genocide is vermoord: Cyprien en Daphrose Rugamba.

Sociaal werkers gaan dagelijks de straat op om kinderen te ontmoeten, hen te verwelkomen om te eten, zich te wassen en medische zorg te krijgen. Daarna begint hun resocialisatie en – als ze er klaar voor zijn – een leven in het centrum en terugkeer naar school. De ouderen krijgen vakscholing. Waar mogelijk helpen we hen terug te keren naar families. Voor dit doel zoekt een medewerker het hele land af met de dossiers van de kinderen.


Lichtjesdag

Lichtjes n Uitvaartzorg de Schelp, Linda Janmaat organiseert op zondag 10 december een bijeenkomst voor Wereldlichtjesdag.. Deze dag wordt er met elkaar stilgestaan bij alle kinderen die, op welke leeftijd dan ook, zijn overleden.

Wereldlichtjesdag is een mooi initiatief dat samen met een team vrijwilligers georganiseerd wordt. Over de hele wereld worden er om 19.00 uur lokale tijd kaarsen aangestoken voor overleden kinderen.

Tijdens de avond zal Caro van Dijk spreken en een grote kaars aansteken voor alle kinderen die gemist worden. De avond wordt verder omlijst met zang door solisten van het Kleijnkoor Noordwijk onderbegeleiding van Herma van Piekeren. Als hoogtepunt worden de kaarsjes voor overleden kinderen ontstoken en volgt er een stille tocht over de met kaarslicht verlichte begraafplaats. Daar worden de namen voorgelezen van kinderen van wie een dierbare aanwezig is.

De bijeenkomst is op zondag 10 december vanaf 18.30 uur in de aula van de Algemene Begraafplaats in Noordwijk aan de Oude Zeeweg. Na afloop is er ter afsluiting koffie, thee en limonade en is er ruimte om na te praten.