De eerste 113 van de in Offem Zuid te bouwen koopwoningen komen op de markt. | Afb. PR
De eerste 113 van de in Offem Zuid te bouwen koopwoningen komen op de markt. | Afb. PR Foto:

Koopwoningen in Offem Zuid nu op de markt

Raad n Deze week is er weer politiek overleg, zowel in de commissie als in de raad. Het college van B&W gaat daarbij de politiek voorstellen om een 'paraplubestemmingsplan parkeren' vast te stellen. Daarom komt dit voorstel in de commissie ruimte en economie op de agenda.

Aanvankelijk werd parkeren geregeld in de bouwverordening maar vanaf 1 juli 2018 vervalt deze regeling in de bouwverordening. Het moet dan officieel geregeld zijn in de bestemmingsplannen. Nu blijkt dat er in een aantal van deze bestemmingsplannen nog geen rekening mee is gehouden.
Het college maakt de politiek op voorhand duidelijk dat het voorstel geen nieuw beleid betreft. Maar dat dit het opnieuw verankeren van het bestaande beleid betreft, waarbij de huidige juridische verankering dus op 1 juli volgend jaar komt te vervallen. Met de keus voor een paraplubestemmingsplan wordt in heel de gemeente Noordwijk het parkeren automatisch op dezelfde wijze geregeld. Omdat er nog onvoldoende tijd blijkt te zijn wordt het wettelijk verplichtte vooroverleg en ook de wettelijk verplichtte publicatie overgeslagen. Waardoor het nu al heel snel ter visie kan worden gelegd.
Alleszeggend is de mededeling vanuit het college dat indien er nu geen haast wordt gemaakt bij het vaststellen van ontwerpbestemmingsplan 'paraplubestemmingsplan parkeren' er problemen kunnen ontstaan. Omdat dit dan betekend dat er vanaf 1 juli volgend jaar juridisch gezien geen eisen meer gesteld kunnen worden over het realiseren en in stand houden van parkeerplaatsen bij bouwplannen.


Schadevergoeding

Het grondwater is opnieuw aan de orde nu het college ruim anderhalve ton wil vrij maken als het Noordwijkse deel bij de afhandeling van de verzoeken om schadevergoeding ten gevolge van de wateroverlast.
In 2013 en 2014 ontstonden de grote problemen met het grondwater in Noordwijk aan Zee. In circa 30 kelders van winkelpanden en appartementencomplexen rond de Hoofdstraat was er sprake van schade en overlast. En begrijpelijk dienden de betrokkenen, op aanraden van juristen, een aansprakelijkheidstelling in. De gemeente ging in overleg met het Hoogheemraadschap en er werd een zogenaamd nadeelcompensatietraject gestart. Er kwam een onafhankelijke schadeadviescommissie die een oordeel ging vellen over het recht en de grote van schadevergoeding. Alsmede welk deel voor rekening van de gemeente zou zijn en welk deel voor het Hoogheemraadschap. Inmiddels is er de afspraak dat Noordwijk 15% van de schade voor zijn rekening neemt en Rijnland de rest. Hoewel er nog steeds geen echte oplossing is gaat het college er nu wel vanuit dat op 1 januari 2019 (toevallig de datum van de fusie met Noordwijkerhout) de inmiddels genomen maatregelen effectief zullen zijn. Als dat niet zo zou zijn dan zal er door de nieuwe gemeenteraad opnieuw naar moeten worden gekeken.


Koopwoningen

Woningzoekenden in Noordwijk die op zoek zijn naar een koopwoning moeten nu attent zijn. Want er komen de eerste 113 van de in Offem Zuid te bouwen koopwoningen op de markt. Noordwijk wil graag voldoen aan de norm 30% sociale woningbouw hoewel er daarover nog wel discussie is. Met name over de term sociaal bij koopwoningen van €200.000,- . Maar niettemin blijft de term sociale koop voorlopig gehandhaafd en in Offem Zuid zijn daar nu 18 huizen voor bestemd.

Hieraan zijn wel speciale voorwaarden verbonden. De gemeentelijke website meldt dat men in aanmerking kan komen indien men maximaal €45.000,- aan gezamenlijk inkomen heeft en daarbij een sociale huurwoning van de NWS achter laat.
Als de huurwoning van een andere partij blijkt te zijn dan komt men onderaan de lijst te staan met bijkomende voorwaarde dat men minimaal een jaar in Noordwijk woonachtig is. In het geval dat er dan nog te weinig belangstelling zou bestaan dan blijft slechts de voorwaarde van een maximaal gezamenlijk inkomen van €45.000,- overeind.