Hulde!

Het was een interessante bijeenkomst. Niet alleen de verwennerij die de journalisten ten deel viel in de vorm van uitgebreid eten, verzameld in een indrukwekkend buffet en bijbehorend drinken. Maar vooral door de grappige manier waarop we in Noordwijk blijken om te gaan met: 'Kosten gaan voor de baten', zZo heb ik in mijn leven geleerd, geld uitgeven aan promotie levert altijd resultaat. En wanneer dit niet het geval is dan betekend dit niet dat je de activiteiten dan maar moet staken maar dat je een betere promotie moet gaan inzetten.

Helaas zijn er in elke gemeenschap altijd mensen die willen profiteren van anderen. Evenementenorganisatoren hebben daar altijd mee te maken. Zij bewonderen de groep enthousiaste meebetalers die begrip tonen voor het 'kosten-voor-de-baten-principe' en kijken schuin naar de principiƫle die met de hand nadrukkelijk op de knip mee willen profiteren van de baten.
Al vele jaren frustreren profiteurs de grote groep vrijwilligers die van dit dorp houden en daar iets extra's voor willen doen. Eigenlijk zou iedereen mee moeten doen werd gedacht. Een oplossing werd gevonden door het oprichten van een ondernemersfonds.
Een vorm van belasting op huisvesting, met tevredenheid ontvangen door de meebetalers, verguisd door de notoire profiteurs. Die vasthoudend blijven in het afwijzen van dit Ondernemersfonds. Let wel, het gaat per jaar bij de meesten onder hen over enkele tientjes, vaak zelfs minder. Nu moet ik wel zeggen dat het niet eenvoudig is om de ingebrachte gelden op een voor iedereen acceptabele manier in te zetten voor promotie. Maar deze week werd ik aangenaam verrast. Noordwijk Marketing gaf een overzicht. En wat bleek? De groep waarvan ik dacht dat juist zij zouden zeuren bleek het Noordwijkse ondernemersfonds te omarmen. Die toonden een innovatieve manier van denken. Die lieten zogezegd alle tegenstanders een poepie ruiken. Juist de club die ik nooit zo hoog had staan omdat zij in mijn jeugd kinderarbeid lieten verrichten voor een minimale vergoeding. Die zich met de hand op de knip door de samenleving bewogen. Juist ja! De ondernemers uit de agrarische sector! De zuinige bollenboeren. Maar ik weet nu dat de huidige generatie inmiddels een andere manier van denken heeft. Die wil niet alleen duurzaam ondernemen, bestrijdingsmiddelen uitbannen en energiezuinig produceren. Welnee, de nieuwe generatie omarmt nadrukkelijk de gezamenlijke promotie. Gezamenlijk presenteren zij bijvoorbeeld tulpenplukdagen zoals op de Dam in Amsterdam en andere plekken in de wereld. Om hun producten onder de aandacht te brengen. En deze groep toonde aan dat de ooit zo conservatieve bollenboer inmiddels een eigentijdse ondernemer is. Die de kansen van een ondernemersfonds weet te benutten, geld durft in te zetten voor promotie. Die gezamenlijk de tegenstanders van het Noordwijkse ondernemersfonds plots lijken te degraderen tot kruideniers. Ik zeg: Hulde!