Burgemeester Rijpstra met de twee prijswinnaars Jordi van der Plas en Nick Poelstra. | Foto: PR
Burgemeester Rijpstra met de twee prijswinnaars Jordi van der Plas en Nick Poelstra. | Foto: PR Foto:

Prijs voor innovatief denken

spacegala n De Nederlandse lucht- en ruimtevaart neemt een bijzondere plaats in bij het ontwikkelen van nieuwe vliegtuigen en ruimteschepen. Zo bestaat er de stichting Nederlandse Lucht en Ruimtevaartcentrum die ondersteuning biedt aan industrie en gebruikers.

Door Wim Siemerink

Daarnaast bestaat sinds 1932 het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartfonds dat op een bijzondere manier ondersteuning geeft aan nieuwe ontwikkelingen die nodig zijn. Dit fonds stelt zich ten doel het bevorderen van de belangstelling voor, en het ondersteunen van initiatieven die bijdragen aan de bloei van de Nederlandse lucht- en ruimtevaart.
Daartoe zijn onder het motto: Stimuleren om te Excelleren, de lucht- en ruimtevaartprijzen door hen in het leven geroepen. Om zo excellente studenten te stimuleren om innovatief te zijn. Ook de gemeente Noordwijk onderkent het grote belang van de lucht- en ruimtevaart. Logisch omdat het voor de Noordwijkse economie van betekenis is met de vestiging van Estec-ESA binnen de gemeentegrenzen.


Ruimtevaartprijs

Een van de aanjagers is Noordwijker Anne Cor Groeneveld, die jaarlijks het NLF Gala in Hotel van Oranje organiseert waar officieel de Nederlandse lucht- en ruimtevaartprijzen worden uitgereikt. Op 27 oktober was daarbij ook de Noordwijk Ruimtevaartprijs, die werd uitgereikt door burgemeester Rijpstra. Een speciale prijs voor studenten van alle niveaus. De deskundige jury had geoordeeld dat deze speciale prijs moest worden verdeeld tussen Jordi van der Plas van Hogeschool InHolland en Nick Poelstra van de Hogeschool van Amsterdam. Die bijzondere oplossingen bedachten om raketten te verbeteren voor de lancering van satellieten.


De gasten op dit gala waren natuurlijk de vertegenwoordigers van de opleidingen en de winnende studenten. Maar daarnaast waren er de vertegenwoordigers van de luchtmacht en het bedrijfsleven zodat zij persoonlijk kennis konden maken met studenten en hun innovatieve ideeën.