Aanleg van drainage blijkt heel verkeerde keuze

fiasco n De grondwateroverlast in Noordwijk aan zee en met name ronde de K.W. Boulevard en de Hoofdstraat is nog steeds een onderwerp van gesprek.

Inmiddels kan men toch wel spreken van een catastrofale afloop. Opnieuw wordt gezocht naar betere oplossingen. Maar wat in een presentatie van wethouder Salman erg duidelijk werd is dat na een reeks van verwoede pogingen, zo'n echte oplossing nog steeds ver weg is. Een nieuwe drainage, nu onder de Parallelboulevard, wordt als mogelijkheid onderzocht. Inmiddels lopen de kosten echter steeds maar op.
Bij de omliggende bedrijven en particulieren liep het grondwater de kelders in wat tot schadeclaims leidde. Inmiddels is dit bedrag vastgesteld op een bedrag van rond de €400.000,-. Wat betekend dat de Noordwijkse belastingbetaler zo'n €60.000,- mee moet betalen aan een schadeloosstelling. Bovendien verwacht men dat er nog meer claims zullen worden ingediend. Daarnaast is er de inmiddels beruchte drainage. De voorspellingen van onze lokale deskundigen, dat het grondwater zou worden opgesloten tussen de dijk-in-het duin en de overal aanwezige kleilagen als gevolg van de historische Rijndelta in de ondergrond, werd door professionele deskundigen helaas onvoldoende onderkend. Deze week werd gemeld dat de met veel tamtam aangekondigde aanpak in 2016 helaas wederom een verkeerde keuze is geweest. Ook dat in 2017 kon worden vastgesteld dat onherstelbare beschadigingen in de aangelegde drain de afvoer van overvloedig water in de weg bleef staan. Daarom is deze inmiddels alweer verwijderd. Op dit moment bestudeert men een nieuwe aanpak maar er veel uitzicht op een goede afloop werd niet gegeven. Daarvoor blijkt er simpelweg te weinig deskundigheid voor handen. De gedupeerden lijken inmiddels wel tevreden over het verrekenen van de schade. Want een bij de uitleg aanwezige ondernemer uit de Hoofdstraat bleek heel positief over de aanpak van de gemeente hierbij.


D66 lijkt ontevreden met uitvoering parkeerbeleid

Vragen n Parkeren is een dagelijks onderwerp van kritiek. Bij iedere ontwikkeling blijkt dat parkeren moeilijk op te lossen problemen opwerpt. Vooral omdat parkeren op eigen terrein een belangrijke voorwaarde kan zijn waarbij de kosten van de ondergrond vaak reden zijn om creatief om te gaan met de mogelijkheden.

De fractie van D66 stelde naar aanleiding hiervan schriftelijke vragen aan het college. Zij willen graag weten of er in de huidige praktijk consequent wordt omgegaan met de voorwaarden die zijn omschreven in de Nota Parkeren en Stallen. En ook of altijd de eis wordt geëerbiedigd om de details schriftelijk en gedocumenteerd vast te leggen. Tevens de vraag of altijd met een ontwikkelaar een parkeerovereenkomst wordt aangegaan.


Kennelijk is er niet het nodige vertrouwen bij D66. De fractie vraagt ook naar de mening van het college over de noodzaak om altijd bij diverse plannen in een en dezelfde wijk uit te gaan van een integraal parkeerplan. Dit laatste kennelijk naar aanleiding van de heftige reacties vanuit Boerenburg bij de presentatie van nieuwbouwplannen aan het Rederijkersplein. D66 wijst nog eens nadrukkelijk op de bestaande nota Parkeren en Stallen waarin de heldere uitgangspunten zijn vastgelegd. Volgens D66 biedt dat de kans voor een stappenplan en het nodige maatwerk per ontwikkellocatie. Hiermee wordt onnodige irritatie bij bewoners wordt voorkomen.