Tini Oliemans-Plug kreeg burgemeestersbezoek. Zij werd honderd jaar. | Foto: Ina Verblaauw
Tini Oliemans-Plug kreeg burgemeestersbezoek. Zij werd honderd jaar. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Mevrouw Oliemans-Plug viert eeuwfeest

honderd n Op 23 november 1917 werd Klazina Plug geboren in IJmuiden. Honderd jaar later komen de kinderen en burgemeester Jan Rijpstra op bezoek in WZC Groot Hoogwaak om de eeuwling te feliciteren.

Door Ina Verblaauw

Op haar zevende jaar verhuisde ze met haar ouders naar Noordwijk en woonde de familie in de Egbert de Grootstraat. Na haar schoolperiode ging Tini, zoals ze wordt genoemd, in betrekking bij een familie in Noordwijk. Ze trouwde in 1940. "Dat was geen mooie tijd, volop crisis. Ik ben op de fiets naar Zwolle gegaan om eten te bemachtigen". Ze kreeg vijf kinderen: twee zoons en drie dochters. Inmiddels is de familie verder uitgebreid met 10 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen.

Mevrouw Oliemans woont inmiddels 20 jaar in Groot Hoogwaak en heeft het erg naar haar zin. Eén minpuntje. "Ik ben gek op vis; de zalm hier is heerlijk. Maar er is te weinig vis op het menu". Gelukkig komt haar oudste zoon Leo regelmatig langs met gebakken sliptong. "En dat is smullen hoor". De krasse 100-jarige heeft een opgeruimd karakter. Ze doet mee met alle activiteiten die in het WZC worden georganiseerd. Handwerken en puzzelen zijn haar hobby's. Televisie kijken doet ze nauwelijks. "Er is toch niks op tv", zegt ze, terwijl ze de burgemeester lachend aankijkt. In het verleden werd er veel gereisd. "Heerlijk, maar toen Leo op Curaçao woonde en we daar op bezoek gingen, vond ik dat maar niks. Enge slangen in de tuin en al die cactussen". De anekdotes worden verteld doorspekt met humor.
Het geheim van gezond oud worden is niet zo moeilijk. "Nuchter blijven nadenken en niet klagen". Ze omschrijft zichzelf als supergezond. Dat blijkt ook als ze vertelt een paar keer per jaar een aspirine te slikken en verder geen enkel medicijn gebruikt. Alle kinderen wonen in Noordwijk en komen in ieder geval op zondagmiddag langs. Dan drinken ze gezellig een glaasje port met elkaar.

Het werd een drukke dag. In de ochtend de burgemeester, 's middags hadden de kinderen een borrel met hapjes georganiseerd voor alle bewoners van Groot Hoogwaak. Zaterdag 25 november werd het feest nog eens overgedaan met een gezellig samenzijn en een diner in de Heeren van Noordwijck. Met alle kinderen, aanhang, klein- en achterkleinkinderen.


Kersthartjes vlechten bij Palliam

workshop n De Breek-in-de-Week van woensdag 13 december staat in het teken van Deense kersthartjes vlechten.

Gevlochten zakjes in de vorm van een hart worden in Denemarken in de kerstboom gehangen, gevuld met rozijnen en nootjes. Deze hartjes kunnen ook op andere manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld als kerstkaart of om er een menukaart in te steken. Elise Simonis laat je werken met verschillende soorten papier of vilt waardoor de meest originele resultaten ontstaan. Alle materiaal is aanwezig en de techniek is eenvoudig aan te leren, maar toekijken mag ook.

Deelnemers van voorgaande jaren zijn natuurlijk ook weer van harte welkom! Breek-in-de-Week is van 10.15 tot 11.30 uur en wordt gehouden bij Palliam, Nieuwe Zeeweg 75. Opgeven is niet nodig en de bijdrage is vrijwillig. Je kunt er ook, zoals iedere woensdagochtend, gezellig aanschuiven voor een kop koffie.