In De Muze werd uitgelegd hoe mkkelijk men slachtoffer wordt van cybercrime. | Foto: Ina Verblaauw
In De Muze werd uitgelegd hoe mkkelijk men slachtoffer wordt van cybercrime. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

De gevaren van internet

Cybercrime n In theater de Muze werd woensdag 22 november een informatiebijeenkomst belegd voor burgers en ondernemers over cybercrime. Dit als vervolg op een eerdere bijeenkomst voor politie en ambtenaren. Burgemeester Jan Rijpstra is voorzitter van een werkgroep die voorlichting gaat geven over de gevaren van het internet en hoe je je ertegen zo goed mogelijk kunt beschermen.

Door Ina Verblaauw

De door Robert Bannink geleide avond, ging van start met een inleiding door Dave Lucas, cyberspecialist van de politie-eenheid Den Haag. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk liet hij het publiek zien welke gevaren er kleven aan het Internet. Eén voorbeeld was zeer opmerkelijk.


Op de vraag wie er gebruik maakt van Wifi, stak iedereen zijn hand op. "U moet zich ervan bewust zijn dat dit een open netwerk is". Hij toonde dat aan in de praktijk. Op heel simpele wijze kon hij op scherm tonen waar Bannink zich de afgelopen uren had bevonden en hoe laat hij De Muze binnen was gekomen. "Hoe ik dat kan? Gratis een softwarepakket downloaden en op YouTube kijken hoe verder te handelen. Kost me een paar minuten en ik heb inzicht waar u bent".
Grote bedrijven besteden veel geld aan het veilig maken van de eigen computeromgeving. "Maar het kan gebeuren dat iemand te goeder trouw gegevens op een USB-stick zet om dan 's-avonds thuis nog even verder te werken. Op dat moment ligt het netwerk open, zonder dat je het in de gaten hebt".


Er waren heel veel nuttige tips. Ga niet zomaar een gratis app downloaden als je niet precies weet wat je doet. Het lijkt eenvoudig: je drukt op: volgende, volgende, volgende en dan voltooien en je realiseert je niet wat voor leed je hebt binnengehaald. Een wachtwoord op een computer is vaak een naam en een geboortedatum. "Probeer eens een zin in plaats daarvan", was ook een bruikbare tip.
Vervolgens was er een discussie met een panel bestaande uit Ed Hartjes van het Openbaar Ministerie, Cees van Wijk, NOV, Martin de Vries, Rabobank, Jan Rijpstra en Dave Lucas. Veel vragen waren er voor bankman De Vries. Over de veiligheid van internetbankieren en het contactloos betalen.

De uitleg over de vragen was heel duidelijk; toch verzuchtte een aanwezige "Het duizelt me wel, al die informatie". Rijpstra reageerde daarop met de mededeling dat via de gemeentepagina in De Noordwijker vanaf nu regelmatig informatie en tips zullen worden verstrekt.