Het estafettestokje van sport naar space werd doorgegeven aan wethouder Barnhoorn. | Foto: Ina Verblaauw
Het estafettestokje van sport naar space werd doorgegeven aan wethouder Barnhoorn. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Van sport naar space

ruimtegemeente n Het thema in 2017 is Noordwijk City of Sports en dat loopt nog door tot het einde van het jaar. Op 23 november werd in de Raadszaal van het gemeentehuis wel alvast het estafettestokje door wethouder Gerben van Duin doorgegeven aan wethouder Pieter-Jan Barnhoorn. Barnhoorn is verantwoordelijk wethouder voor het thema 2018: Space. Nu al het stokje doorgeven betekent dat er vanaf nu plannen kunnen worden ingediend door diverse organisaties, instanties, bedrijven en burgerinitiatieven.

Door Ina Verblaauw

Barnhoorn lichtte de plannen toe: "Noordwijk is de enige ruimtevaartgemeente in Nederland. Wat er in 2018 gaat gebeuren, kan nu al bogen op landelijk veel interesse. Een aantal plannen zijn bekend, zoals de Open Dag van Estec/ESA, de tegellegging op de Koningin Wilhelminaboulevard en in het voorjaar de opening van het Galileo Reference Centre aan de Zwarteweg. Het is belangrijk dat er nieuwe space elementen worden toegevoegd aan bestaande programma's als het bloemencorso en het Levende Beelden festival".

Projectleider vanuit de gemeente is Marcella Tangeleder. Zij kondigde aan dat de 32e editie van de Internationale bijeenkomst Sizzling Summer of Space voor het eerst in Nederland, in Noordwijk wordt gehouden. Zo'n 130 jonge professionals uit de wereldwijde ruimtevaartsector doen mee aan dit programma, waarvoor 150 experts uit de hele wereld naar Noordwijk komen om les te geven in ruimtevaartbeleid en -wetgeving, technologie, economie en space start-ups. Voor de organisatie hiervan wordt samengewerkt met de Universiteiten van Delft en Leiden.

Van eind juni tot eind augustus vindt dit grootse evenement plaats. Marjolijn van der Jagt presenteerde een speciaal ontworpen badge. Een insigne dat zichtbaar op de overalls van astronauten staat. "Oktober is space to be maand. Dat wordt in 2018 uitgerold over de maanden maart t/m oktober. Eén van de doelen is kinderen nog meer naar Estec/Esa toe te halen. Martine Zeeman begon haar presentatie met het lied "Fly me to the moon". Inmiddels zijn gesprekken met Estec gaande om op hun terrein een groot theater spektakel neer te zetten samen met personeel en bewoners van Noordwijk.

Alle aanwezigen, vertegenwoordigers van diverse organisaties, werden na afloop uitgenodigd om met ideeën te komen. Sommige plannen waren al goed uitgewerkt, zoals een stripboek waarvan de opzet door John Asselbergs in de basis vorm is gegeven. De sportraad kwam met leuke plannen voor een glow in the dark voetbaltoernooi en Henriëtte Kors staat te popelen om het thema Space in de Kunstroute te verwerken.


Uniek miniatuur van de Oude Jeroen voor financiering onderhoud

onderhoudsactie n De Oude Jeroen is het belangrijkste historische monument van Noordwijk. Om dit mooie gebouw tot in lengte van jaren te behouden voor de Noordwijkers is de Stichting OJiNG opgericht. Voor het reguliere onderhoud is zo'n € 75.000,- per jaar nodig, een bedrag dat niet wordt gedekt uit de rijksbijdragen. Daarom is financiële steun vanuit de gemeenschap hard nodig. Om deze steun te verkrijgen heeft de Stichting OJiNG een unieke actie gelanceerd: de uitgifte van een miniatuur van dit karakteristieke Noordwijkse gebouw.

Het ontwerpteam van de bekende KLM-huisjes heeft een waarheidsgetrouwe miniatuur ontworpen, waarvan de productie van 250 exemplaren begin oktober is opgestart. De miniaturen worden gevuld met Bols Corenwyn.

Om een goed gelijkende miniatuur van de kerk en toren van de Oude Jeroen te maken, moest een heel traject worden doorlopen. Allereerst werden de tekeningen van de architect beschikbaar gesteld. Deze werden door de designers gebruikt als basis voor een ontwerp. Het resultaat is een prachtig waarheidsgetrouwe porseleinen miniatuur geworden, in wit en blauwgrijs.


Verkrijgbaarheid

In het bezit komen van zo'n unieke miniatuur is eenvoudig. Iedereen die gedurende een aaneengesloten periode van vijf jaar een bedrag van minimaal € 250,- per jaar schenkt krijgt een genummerd exemplaar van de mini Oude Jeroen. Belangstellenden kunnen een e-mail sturen met naam en adresgegevens aan info@ojing.nl

De schenking is voor 125% aftrekbaar van de inkomstenbelasting vanwege de culturele ANBI-status van de Stichting OJiNG.

Miniaturen van de Oude Jeroen moeten het onderhoud van de kerk bekostigen. | Foto: PR