Aanpak fietsveiligheid en parkeerproblemen

Verkeer n Door het realiseren van het nieuwbouwplan Duineveld verdwijnt een groot aantal parkeerplaatsen. Waardoor er veel meer parkeerdruk is ontstaan in het gebied rondom de sportvelden en het zwembad.


Hierdoor is de aanleg van extra parkeerplekken nadrukkelijk weer actueel. Want de sportverenigingen, bezoekers en omwonenden ervaren inmiddels veel overlast door het tekort aan parkeerfaciliteiten. Al in 2008 besloot de gemeenteraad tot het aanleggen van extra parkeerplaatsen. Maar omdat de bouwgrond veel ruimte bood als overloopterrein werd de realisatie keer op keer uitgesteld. Nu echter vindt men het de hoogste tijd om oplossingen aan te bieden. Het college benadrukt wel dat uitbreiding volledig is bestemd voor parkeren bij de sportvelden. Ze voegen daaraan toe dat het mogelijk realiseren van enige grootschalige parkeerfaciliteiten op bijvoorbeeld het bootcampterrein en de locatie van Admiraal/Verloop in de Schoolstraat worden opgenomen in de verdere ontwikkelingen in Zeewaardig

Naar aanleiding van de vastgestelde problemen bij de sportaccommodaties is er een kort parkeeronderzoekje geweest. Uit de metingen zou blijken dat er geen bijzondere parkeerdruk is in dit gebied. Wel bleek het nodig om extra blauwe zones aan te leggen. Bovendien komen er toch 20 extra parkeerplaatsen, waarvoor echter de huidige fietsenstalling bij het hockeyveld moet worden opgeofferd. Er komt daarnaast als extra bijzonderheid een fietsbrug om de veiligheid van de fietsende kinderen, die richting sportvelden gaan, volledig te waarborgen. Die brug er komt vanaf het fietspad langs de Nieuwe Zeeweg naar de nieuw aan te leggen fietsparkeerplaats bij de Noordwijkse Hockey Club. Zo'n fietsbrug is wel in strijd met het bestemmingsplan ter plekke zodat daarbij ook wijzigingen noodzaak zijn. Met de aangekondigde maatregelen is een bedrag gemoeid van 130.000 euro.


Onderkelderen beperkt door grondwaterprobemen

Wateroverlast n Het wil maar niet vlotten met het oplossen van de problemen met het grondwater in Noordwijk aan zee. De vele klachten over wateroverlast zijn aanleiding tot studies maar deze hebben nauwelijks tot enig resultaat geleid.

Terwijl al lang geleden is vastgesteld waardoor de problemen worden veroorzaakt blijken de verantwoordelijke instanties niet in staat de problemen op te lossen. De instanties zijn nog niet verder gekomen dan enkele vruchteloze pogingen plus de mededeling dat er hard wordt gewerkt om het grondwaterpeil weer op het niveau te krijgen van voor de tijd dat de dijk-in-duin werd aangelegd.

Het college wil nu in ieder geval de juridische verantwoordelijkheid verankeren in een nieuw bestemmingsplan. Daartoe wordt een voorontwerpbestemmingsplan met de titel 'Paraplu Bestemmingsplan Grondwater' binnenkort ter visie gelegd. Wat vooral voor gewenste meerlaagse kelders extra beperkingen zal opleggen.
Dit wordt dus geregeld in een zogenaamd thematisch paraplubestemmingsplan. Dat wil zeggen dat alle vigerende bestemmingsplannen blijven gelden. Maar dat er vanaf nu beperkingen komen voor de diepte van aan te leggen kelders. Wil men toch verder de diepte in gaan dan in het bestemmingsplan is toegestaan dan moet eerst onderzoek gedaan worden naar wat het effect is op het grondwaterpeil. Indien gewenst kan dan ontheffing worden verleend in gevallen dat er zich geen negatieve effecten zullen voordoen. In sommige voorkomende gevallen kan er wel een beroep worden gedaan op planschade.