Dominee Janneke Nijboer
Dominee Janneke Nijboer"´Het wordt een dienst vanuit de kerk en de samenleving.´ | Foto: Ina Verblaauw Foto:

TV-kerstdienst vanuit Noordwijk

tv-opnamen n Hier en daar is het al een beetje bekend. De Evangelische Omroep komt een kerstdienst opnemen in samenwerking met de Protestantse Wijkgemeente Noordwijk vanuit de Oude Jeroenskerk. Een kerkdienst van 50 minuten, waar vele uren van voorbereiding aan voorafgaan.

Door Ina Verblaauw

"Toen ik de vraag vanuit de EO kreeg, reageerde de kerkenraad meteen positief", aldus pionier-predikant Janneke Nijboer, die ook de dienst zal leiden. Zij werd in augustus benaderd door Tom Mikkers, o.a. programmamaker van de Evangelische Omroep. Haar opdracht vanuit de omroep is om de breedte van het geloof in beeld te brengen.


Het thema van de dienst is 'Samen voor Vrede'. "Ook vandaag herkennen wij in onze samenleving dat er spanningen zijn tussen mensen. Er dreigt terreur en op veel plekken in de wereld is er oorlog. In de kerkdienst zal een speciale collecte gehouden worden: 'Hoop voor Syrië'. Als een voorbeeld van hoe mensen samen zoeken naar vrede in Noordwijk, is in de uitzending van de kerstdienst ook een filmpje van het Noordwijkse burgerinitiatief 'Samen voor Vrede' te zien, die onder leiding van Daniël Tavenier uitdrukking geven aan het thema. Dit filmpje is eerder opgenomen", aldus Nijboer.


"Het wordt een dienst vanuit de kerk en de samenleving. Het Kerkkoor o.l.v. Regina van Leeuwen zingt uit het Liedboek, het orgel wordt bespeeld door cantor-organist Jaco van Leeuwen en het Kleijnkoor o.l.v. Herma van Piekeren zingt een wiegeliedje na de aankondiging van de geboorte van het kindje Jezus.

De kindernevendienst zorgt in samenwerking met jeugdwerker Peter van der Beek voor iets speciaals voor de kinderen. Zo zal hen worden gevraagd als herder verkleed naar de dienst te komen, het liefst met een knuffelschaap. Tijdens de dienst krijgen ze een opdracht en worden uitgenodigd om op kraamvisite te gaan bij de kerststal, die bij het koor wordt ingericht.


Op 30 november komt een ploeg van de EO op locatiebezoek voor de techniek, geluid, licht en de camera-opstellingen. Op 16 december vindt de hele dag de opbouw plaats en in de avond de sound check. De volgende dag, 17 december vinden de opnames plaats, die op 25 december om 9.15 uur op NPO 2 worden uitgezonden. Voor kerkgangers die niet aanwezig willen zijn in een dienst waarin opnamen worden gemaakt voor de publieke televisie, is er de reguliere kerkdienst in de Buurtkerk.